Λαζανάς σε ΣΚΑΪ: Aπαντήσεις για το εμβόλιο της Pfizer - Τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα 

Πολύ ενθαρρυντικά χαρακτήρισε ο διευθυντής - Υπεύθυνος Λοιμωξιολόγος Ομίλου ΙΑΣΩ Μάριος Λαζανάς τα αποτελέσματα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού, παρότι δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις εργασίας.
 
«Η Pfizer αναφέρει για αποτελεσματικότητα 90%, είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Το εμβόλιο γρίπης έχει 60% αποτελεσματικότητα, και πάλι μας προστατεύει. Και στις ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να πηγαίνει καλά» επισήμανε στον ΣΚΑΪ. 

O κ. Λαζανάς πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό ότι το εμβόλιο φαίνεται πως καλύπτει και άτομα τρίτης ηλικίας ή ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν καλή ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων. 


Το μειονέκτημα του νέου εμβολίου, εξήγησε, είναι ότι συντηρείται σε -70 ή -80 βαθμούς Κελσίου, καθώς χρειάζεται ειδικά ψυγεία. «Προφανώς αυτό το εμβόλιο δεν μπορεί να έρθει σε φαρμακεία. Θα πρέπει να πάρει έγκριση από το FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ), και στη συνεχεία θα γίνει εντατική παραγωγή.

«Το εμβόλιο αυτό είναι σε δύο δόσεις, και χρειάζεται επανάληψη σε τρεις εβδομάδες» διευκρίνισε ο καθηγητής. 

«Ένα εμβόλιο σε καλύπτει για να μη νοσήσεις. Υπάρχει περίπτωση να μην κανείς πολύ καλά αντισώματα και να νοσήσεις με πολύ πιο ήπια συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μεταδώσεις και τον ιό» επισήμανε δε. 

«Θα ήμουν πάρα πολύ ευχαριστημένος αν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα μπορούσαν να εμβολιαστεί το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες και μετά οι υπόλοιποι. Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να υπάρχει ανοσία της αγέλης… Μακάρι να έχουμε τελειώσει μέσα στο 2021» τόνισε. 

Για τα παιδιά αποσαφήνισε ότι είναι τα τελευταία  που χρειάζονται εμβολιασμό, δεν νοσούν βάρια και ίσως κάποιες ηλικιακές ομάδες (ανηλίκων) μεταδώσουν λιγότερο τον ιό. 

Όπως υπογράμμισε ακόμα ο κ. Λαζανάς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να έχεις κάνει τόσο το εμβόλιο για COVID όσο και το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης. 

Για το δεύτερο λοκντάουν δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος, λέγοντας ότι «έχω εντύπωση ότι δεν είμαστε πολύ τυπικοί στην τήρηση του». «Νομίζω ότι κυκλοφορούν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα από το πρώτο κύμα. Όλοι γίναμε ξαφνικά στην Ελλάδα ελαιοπαραγωγοί;» διερωτήθηκε. «Κατά τη γνώμη μου μπορεί να μπούμε σε λοκντάουν και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου» πρόσθεσε. 

Πηγή: skai.gr