Ζελένσκι στο φινλανδικό κοινοβούλιο: Τύπου... Μολότοφ το κοκτέιλ κυρώσεων που χρειάζεται η Ρωσία

Ένα κοκτέιλ κυρώσεων που να θυμίζει... Μολότοφ χρειάζεται η Ρωσία για να περιορίσει την επιθετικότητά της, δήλωσε στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει τις ομιλίες του στα ευρωπαϊκά -και όχι μόνο- κοινοβούλια, προσαρμόζοντας τις δηλώσεις του κατά περίπτωση.

Απέναντι στους Φινλανδούς βουλευτές, ο Ζελένσκι προσάρμοσε την ομιλία του στα δεδομένα της σκανδιναβικής χώρας, η οποία, σύμφωνα και με τις δηλώσεις των Ρώσων αξιουματούχων, αποτελεί εν δυνάμει στόχο, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έθιξε και πάλι το θέμα του οπλισμού, λέγοντας πως «μας χρειάζονται τα όπλα που διαθέτουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε μόνιμη βάση».

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προστατέψουμε την Ευρώπη από τα ρωσικά ενεργειακά όπλα. Για πόσο καιρό η Ευρώπη θα αγνοεί την επιλογή του εμπάργκο πετρελαίου απέναντι στη Ρωσία», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πιο αναλυτικά, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο νέα δυτικά όπλα και χρειάζεται "ισχυρές" κυρώσεις κατά της Ρωσίας, άξιες των "κοκτέιλ Μολότοφ" που είχε χρησιμοποιήσει η φινλανδική αντίσταση το 1939-40. 

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους επέκρινε «εκείνους που μας κάνουν να περιμένουμε, να περιμένουμε τα πράγματα τα οποία έχουμε μεγάλη ανάγκη, να περιμένουμε για τα μέσα να υπερασπιστούμε τις ζωές μας», καθώς το Κίεβο ζητάει περισσότερα ισχυρά όπλα και πιο ισχυρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση.

«Χρειαζόμαστε όπλα τα οποία διαθέτουν ορισμένοι από τους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επανέλαβε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρώπη να λάβει ένα "κοκτέιλ Μολότοφ" κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παραπέμποντας στους εμπρηστικούς μηχανισμούς που είχαν χρησιμοποιήσει οι Φινλανδοί στον πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πόσο καιρό μπορεί η Ευρώπη να αδιαφορεί για ένα εμπάργκο εναντίον του ρωσικού πετρελαίου; Πόσο καιρό;» είπε.

«Χρειαζόμαστε ισχυρές και αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μόνιμες κυρώσεις, ένα 'κοκτέιλ κυρώσεων' που θα θυμίζουν τα κοκτέιλ Μολότοφ», είπε ο Ζελένσκι.

Πηγή: skai.gr