Σοκ από την νέα θηριωδία στο Κραματόρσκ - Για προβοκάτσια μιλά πάλι η Μόσχα - Γρίφος το μήνυμα στον πύραυλο

Με αποτροπιασμό παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα άλλο ένα θανατηφόρο χτύπημα σε βάρος αμάχων, αυτή την φορά στην ουκρανική πόλη Κραματόρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η πυραυλική επίθεση σημειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, την ώρα που χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν συνωστισμένοι ελπίζοντας να καταφέρουν να διαφύγουν από την φρίκη του πολέμου.

Από το χτύπημα έχασαν την ζωή τους 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 12 παιδιά και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε σήμερα το «κακό δίχως όριο» που έχει εξαπολύσει η Ρωσία, ύστερα από την επίθεση στο Κραματόρσκ.

«Χωρίς τη δύναμη και το κουράγιο να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν με κυνισμό τον άμαχο πληθυσμό. Είναι ένα κακό που δεν έχει όριο. Και εάν δεν υπάρξει τιμωρία, δεν θα σταματήσει ποτέ», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, αποκηρύσσοντας τις «απάνθρωπες» μεθόδους των ρωσικών δυνάμεων.

Για προβοκάτσια μιλά η Μόσχα

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για χτύπημα στο Κραματόρσκ, συμπληρώνοντας ότι μόνο ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτόν τον τύπο πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε.Σύμφωνα με την Μόσχα, ο πύραυλος ήταν παρόμοιος με αυτόν που έπληξε το κέντρο της πόλης του Ντόνετσκ στις 14 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, περίπου 4.000 άνθρωποι -οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά- βρίσκονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό την ώρα του χτυπήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Ουκρανίας, μεταξύ των νεκρών είναι και δύο παιδιά. 

Another of #RussianWarCrimes.
Kramatorsk this morning.#Ukraine was evacuating civilians. #Russia struck. 30 dead. Their belongings still stand next to their bodies.#StopPutinNOW #StandWithUkraine #ArmUkraineNow pic.twitter.com/QQY5n4e2pc

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για μια νέα επίθεση και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, γνωστό ως Ντονμπάς, που συνορεύει με τη Ρωσία.

Οι τοπικές αρχές σε κάποιες περιοχές καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν όσο είναι ακόμα δυνατόν και σχετικά ασφαλές για να το κάνουν.

Σημειώνεται ότι η επίθεση αυτή έρχεται μετά από αναφορές για μπλοκάρισμα τριών τρένων εκκένωσης σε συνέχεια αεροπορικής επιδρομής που σημειώθηκξε χθες το βράδυ στον σιδηρόδρομο που ελέγχεται από την Ουκρανία κοντά στο σταθμό Μπαρνίκοφ στην ανατολική Ουκρανία. 

Τα δρομολόγια των τρένων από το Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ και το Λίμαν, που βρίσκονται στην περιοχή του Ντόνετσκ, αποκλείστηκαν, ανέφερε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Hromadske.

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιφέρειες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που απειλούνται με άμεσα επικείμενη ευρείας κλίμακας επίθεση του ρωσικού στρατού, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως οι καταστροφές στην Μποροντιάνκα είναι ακόμη χειρότερες από αυτές που διαπιστώθηκαν πρόσφατα σε προάστια της πρωτεύουσας που ανακαταλήφθηκαν μετά την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων.

Απορία, πάντως, προκαλεί το μήνυμα που είναι γραμμένο πάνω σε πύραυλο που χτύπησε το Κραματόρσκ. Πρόκειται για δύο λέξεις «για» και «παιδιά».

Η απλή μετάφραση είναι «για τα παιδιά». Ωστόσο, σύμφωνα με το skynews, μπορεί να σημαίνει «γι'  αυτό που συνέβη στα παιδιά». Kατά άλλη ερμηνεία, πρόκειται για το δεύτερο μέρος ρωσικού συνθήματος «για την πατρίδα, για τα παιδιά».
 

Πηγή: skai.gr