Μήνυμα Ζελένσκι στους G7: Μπαράζ κυρώσεων στο ρωσικό ενεργειακό τομέα - Κανένας διάλογος με τον Πούτιν

«Τέτοια βήματα μπορούν να φέρουν την ειρήνη πιο κοντά – θα ενθαρρύνουν το τρομοκρατικό κράτος να σκεφτεί  την ειρήνη, τη μη κερδοφορία του πολέμου» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Μπαράζ κυρώσεων στο ρωσικό ενεργειακό τομέα, που θα γονατίσουν τη ρωσική οικονομία, ζήτησε την Τρίτη από την Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Διεμήνυσε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα διαλόγου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά μόνο με το διάδοχό του.

«Σε επίπεδο ολόκληρης της G7, και ολόκληρου του δημοκρατικού μας κόσμου, πρέπει να απαντήσουμε αναλογικά: όταν η Ρωσία επιτίθεται στον ενεργειακό τομέα και την ενεργειακή σταθερότητα των χωρών μας, πρέπει να μπλοκάρουμε τον ενεργειακό τομέα της με κυρώσεις, να σπάσουμε τη σταθερότητα των ρωσικών εσόδων από το πετρέλαιο και το εμπόριο φυσικού αερίου. Απαιτείται αυστηρό ανώτατο όριο τιμών για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία – μηδενικό κέρδος για το τρομοκρατικό κράτος» σημείωσε.
 

«Τέτοια βήματα μπορούν να φέρουν την ειρήνη πιο κοντά – θα ενθαρρύνουν το τρομοκρατικό κράτος να σκεφτεί  την ειρήνη, τη μη κερδοφορία του πολέμου» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Πρέπει επίσης να αντιληφθούμε το προφανές γεγονός: δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με αυτόν τον ηγέτη της Ρωσίας, ο οποίος δεν έχει μέλλον. Οι συνομιλίες μπορούν να γίνουν είτε με άλλον επικεφαλής της Ρωσίας –ο οποίος θα συμμορφώνεται με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας– είτε με διαφορετικό τρόπο, έτσι ώστε ο βασικός τρομοκράτης να μην έχει την ευκαιρία να επηρεάσει βασικές αποφάσεις μέσω του τρόμου». 

«Τώρα ένα άτομο εμποδίζει την ειρήνη – και αυτό το άτομο βρίσκεται στη Μόσχα» κατέληξε ο ουκρανός πρόεδρος. 

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε πάντως πως η Ρωσία δεν «εργάζεται εναντίον οποιουδήποτε» στις αγορές ενέργειας, μία εβδομάδα αφότου η Ουάσινγκτον επέκρινε μια απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει απότομα την παραγωγή πετρελαίου.

Μιλώντας δίπλα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν, ο Πούτιν υποστήριξε πως «η Ρωσία έχει ως στόχο να δημιουργήσει σταθερότητα στις αγορές ενέργειας και να διασφαλίσει ότι η προσφορά και η κατανάλωση βρίσκονται σε ισορροπία».

Πηγή: skai.gr