Σύμβουλος Ζελένσκι: «Εξαιρετικά σημαντική» η επίσκεψη στις ΗΠΑ - Θα ζητήσει όπλα από τον Μπάιντεν

Η επίσκεψη σημερα στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν « θα διαψεύσει τις ρωσικές προσπάθειες να φανεί ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας ψυχραίνονται» δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, πολιτικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου

Στο πρώτο του στο εξωτερικό από το ξέσπασμα του πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ενώ στη συνέχεια θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο. 

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, πολιτικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή «άκρως συμβολική» και «εξαιρετικά σημαντική», καθώς θα διαψεύσει τις ρωσικές προσπάθειες να φανεί ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας ψυχραίνονται. 

Το ταξίδι του Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δίνουν την ευκαιρία να περιγραφεί και να εξηγηθεί η πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία, τι όπλα χρειάζεται το Κίεβο για να πολεμήσει τη Ρωσία και οι λόγοι για τους οποίους τα χρειάζεται, σύμφωνα με τον Ποντολιάκ.

«Άκρως συμβολική» αλλά «εξαιρετικά σημαντική» η επίσκεψη 

Ο Ζελένσκι μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον αφού χθες, Τρίτη, επισκέφθηκε το μέτωπο στην πόλη Μπαχμούτ, όπου διεξάγονται μερικές από τις σφοδρότερες μάχες που έχουν γίνει στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η επίσημη επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στις ΗΠΑ, η οποία άρχισε αμέσως μετά την επίσκεψή του στο πιο καυτό σημείο του πολέμου --το Μπαχμούτ-- είναι άκρως συμβολική. Και εξαιρετικά σημαντική», αναφέρει ο Ποντολιάκ σε σχόλια που έκανε γραπτώς στο Reuters.

«Πρώτον, τόσο η ίδια η επίσκεψη όσο και το επίπεδο των προγραμματισμένων συναντήσεων μαρτυρούν κατηγορηματικά τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ανάμεσα στις χώρες. Δεύτερον, αυτό βάζει τέλος τις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς (...) να αποδείξει μια φερόμενη ως αυξανόμενη ψυχρότητα στις διμερείς μας σχέσεις», προσθέτει.

Η περιγραφή της Ρωσίας για τις σχέσεις Ουκρανίας-ΗΠΑ δεν βρίσκεται «ούτε στο ελάχιστο κοντά» στην πραγματικότητα, σημειώνει.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν κατηγορηματικά την Ουκρανία», τονίζει.

Ο Ποντολιάκ αναφέρει επίσης ότι ο Ζελένσκι θα μπορεί να δείξει στην αμερικανική πολιτική ελίτ «την πραγματική κλίμακα» του πολέμου, την πραγματική του φύση και την σημασία να τερματιστεί με τον αρμόζοντα τρόπο --δηλαδή με τους σωστούς όρους.

Επίσης «όπλα, όπλα και περισσότερα όπλα. Είναι σημαντικό να εξηγήσει προσωπικά γιατί χρειαζόμαστε συγκεκριμένα είδη όπλων. Ιδιαίτερα, θωρακισμένα οχήματα, τα τελευταία αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς», προσθέτει.

Ο Ζελένσκι θα εξηγήσει γιατί η παροχή στην Ουκρανία τέτοιων όπλων δεν θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα μειώσει απότομα τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας, τονίζει.

"Κατά την άποψή μου, η επίσκεψη αναμφιβόλως θα ενεργοποιήσει και θα βελτιώσει σημαντικούς τομείς στρατιωτικής συνεργασίας, θα κινητοποιήσει περαιτέρω την δικομματική πολιτική υποστήριξη και θα δώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια την εικόνα του μέλλοντος αν ο πόλεμος δεν τερματιστεί με τον σωστό τρόπο", καταλήγει ο Ποντολιάκ.

Πηγή: skai.gr