Υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη προτείνει η Κομισιόν

Στην ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση της ΕΕ, η Επιτροπή συστήνει τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη, υπό προϋποθέσεις. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα να χορηγηθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι η βαλκανική χώρα θα ενισχύσει τη δημοκρατία και θα λάβει άλλα βήματα.

«Ο άνεμος της αλλαγής πνέει για άλλη μια φορά στην Ευρώπη και πρέπει να αδράξουμε αυτή τη δυναμική», δήλωσε σε ομιλία της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Επιτροπής. «Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην οικογένειά μας και αυτό πρέπει να το καταστήσουμε αυτό πάρα πολύ σαφές».

Στην ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση της ΕΕ, η Επιτροπή υπογραμμίζειότι η Βοσνία πρέπει να ενισχύσει τη δημοκρατία, τη λειτουργικότητα των κρατικών θεσμών, το κράτος δικαίου, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, να εγγυηθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η υπομονή ορισμένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ εξαντλείται και οι επικριτές του αργού ρυθμού της περαιτέρω διεύρυνσης της Ένωσης υποστηρίζουν ότι αυτή η αργοπορία αφήνει χώρο στη Ρωσία και την Κίνα να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι αντίπαλοι της ΕΕ βλέπουν τα Βαλκάνια ως «μια γεωπολιτική σκακιέρα» επιδιώκοντας «να μπουν σαν σφήνα μεταξύ της περιοχής και της υπόλοιπης Ευρώπης».

Η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Μπισέρα Τούρκοβιτς δήλωσε ότι η απόφαση είναι ευπρόσδεκτη και ιστορική και ότι θα ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις και την εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων πριν από την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ.

«Η αναβίωση αυτής της διαδικασίας είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες και το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής», ανέφερε η Τούρκοβιτς με ανάρτηση στο Twitter.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σχολιάζοντας την κίνηση για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ για τη Βοσνία, είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ και τη γεωπολιτική της σημασία.

«Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα για την ήπειρό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr