Σοβαρό πλήγμα σε μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές εγκαταστάσεις του Κιέβου προκάλεσε η νέα ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατήγγειλε ότι η Ουκρανία δεν έλαβε για ακόμη μία φορά έγκαιρη προειδοποίηση από τους εταίρους της.
Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε, παράλληλα, ότι η Μόσχα προετοιμάζει νέες πυραυλικές επιθέσεις, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει και ποιος ευθύνεται για τη συνέχιση του πολέμου.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν πολυώροφο κτίριο κατοικιών στην ουκρανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου. Όπως είπε, στο σημείο έσπευσαν άμεσα συνεργεία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
«Ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Κίεβο. Για ακόμη μία φορά, χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση από τους εταίρους μας», ανέφερε ο Ζελένσκι. Όπως διευκρίνισε, βασικός στόχος της επίθεσης ήταν οι ενεργειακές υποδομές της ουκρανικής πρωτεύουσας και συγκεκριμένα ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας CHPP-4.
«Ο κύριος στόχος ήταν οι ενεργειακές υποδομές, συγκεκριμένα ο CHPP-4. Δυστυχώς, ο σταθμός επλήγη. Ζημιές υπέστη και ένα κτίριο κατοικιών, όπου οι διασώστες επιχειρούν αυτή τη στιγμή να σβήσουν τη φωτιά», δήλωσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης της χώρας εντόπισαν τους πυραύλους όταν αυτοί βρίσκονταν ήδη πολύ κοντά στο Κίεβο.
«Τα συστήματά μας εντόπισαν αυτούς τους πυραύλους μόλις είχαν σχεδόν φτάσει στο Κίεβο. Ο CHPP-4 είναι μία από τις βασικές ενεργειακές εγκαταστάσεις της πόλης», τόνισε.
«Η Ρωσία δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από όσα είπε ο Τραμπ»
Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Ρωσία προετοιμάζει νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.
Παράλληλα, επέκρινε τη στάση της Μόσχας απέναντι στην προτεινόμενη ενεργειακή εκεχειρία, υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία την υποστήριξε, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει ενεργειακές εγκαταστάσεις.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες των υπηρεσιών μας, οι Ρώσοι προετοιμάζουν νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι Ρώσοι δεν θεωρούν πως δεσμεύονται από όσα δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουκρανία υποστήριξε μια ενεργειακή εκεχειρία. Η Ρωσία στοχοποιεί ακόμη έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και τις ζωές των ανθρώπων μας», ανέφερε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η χώρα του δέχεται επιθέσεις στις ενεργειακές της υποδομές χωρίς να λαμβάνει εγκαίρως πληροφορίες για τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.
«Και αυτό είναι απολύτως άδικο: να καταστρέφουν τις ενεργειακές μας υποδομές και η Ουκρανία να μη λαμβάνει ούτε καν έγκαιρες προειδοποιήσεις για τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων», τόνισε.
Στη συνέχεια, απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην παραμείνει σιωπηλή απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς την Ουάσινγκτον.
«Είναι σημαντικό ο κόσμος να μη σιωπήσει μπροστά σε αυτό. Και είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να δουν πραγματικά τι συμβαίνει και ποιος ευθύνεται για τη συνέχιση αυτού του πολέμου», δήλωσε.
Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο Ζελένσκι κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της νύχτας και την επόμενη ημέρα, καθώς η Ουκρανία εργάζεται για την αναπλήρωση των αποθεμάτων αντιβαλλιστικών πυραύλων της αεράμυνάς της.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.