Υπό πίεση οι ρωσικές οικογένειες που είναι ενάντια στον πόλεμο με την Ουκρανία

Η Έλενα Γιόλικερ και τα δύο της παιδιά ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία καθώς οι ρωσικές Αρχές τους έχουν στοχοποιήσει ως φιλοουκρανούς

Την πίεση που αισθάνονται από το κράτος οι Ρώσοι που δηλώνουν αντίθετοι με την εισβολή της χώρας τους στην Ουκρανία, παρουσιάζει σε ρεπορτάζ της η DW.

Η Έλενα Γιόλικερ και τα δύο της παιδιά ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία καθώς οι ρωσικές Αρχές τους έχουν στοχοποιήσει ως φιλοουκρανούς.

Αφορμή στάθηκε μια φωτογραφία προφίλ που είχε στο κινητό της η 11χρονη Βάρια Γιόλικερ η οποία απεικόνιζε την  Παναγία τυλιγμένη σε μια ουκρανική σημαία. Ο διευθυντής του σχολείο  κάλεσε την αστυνομία με αποτέλεσμα στη συνέχεια να ακολουθήσουν ανακρίσεις, απειλές και έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι της οικογένειας. Ένας εφιάλτης που κράτησε βδομάδες.

«Φοβόμουν. Η αστυνομικός καθόταν απέναντί μου. ΄Ήταν ψηλή και με κοιτούσε μέσα από τα γυαλιά της. Σκεφτόμουν τι θέλει από μένα, δεν την έχω ξαναδεί» λέει η 11χρονη Βάρια Γιόλικερ που βρίσκει διέξοδο στη μουσική για να ξεχαστεί. 

«Προκάλεσαν σε μένα και την κόρη μου μεγάλο πόνο. Μόνο η ανάκριση κράτησε 4 ώρες. Ήρθαμε αντιμέτωπες με περίεργες ερωτήσεις, για μάχες για την κόρη μου, για το πόσο κακό παιδί είναι» επισημαίνει η μητέρα της Έλενα Γιόλικερ η οποία όπως λέει η ανέμελη ζωή της τελείωσε. 

«Πλέον δεν ταυτίζομαι με το ρωσικό κράτος. Μου προκαλεί πόνο στα παιδιά μου και σε μένα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλό στη Ρωσία τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, όταν τα παιδιά μου θα είναι ενήλικες» αναφέρει και τονίζει πως είναι πλέον θέμα χρόνου να φύγει στο εξωτερικό. 

Πηγή: DW