Ρεκόρ μεταναστών αναμένεται να διασχίσουν φέτος την επικίνδυνη ζούγκλα Ντάριεν για να φτάσουν στις ΗΠΑ

Από τις πιο βασικές αλλά και θανατηφόρες μεταναστευτικές οδούς προς τις στις μεθοριακές πόλεις των ΗΠΑ είναι η ζούγκλα του Ντάριαν, στα σύνορα του Παναμά από της Κολομβίας. 

Ορδές μεταναστών από την λατινική Αμερική συρρέουν τις τελευταίες 5 ημέρες στις ΗΠΑ καθώς απαγορεύτηκαν οι άμεσες επαναπροωθήσεις με την άρση του μέτρου Title 42
Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με αυτό που φοβόταν οι αρχές των ΗΠΑ καθώς κυβέρνηση εφαρμόζει πλέον νέους, πολύ αυστηρούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο.

Από τις πιο βασικές αλλά και θανατηφόρες μεταναστευτικές οδούς προς τις στις μεθοριακές πόλεις των ΗΠΑ είναι η ζούγκλα του Ντάριαν, στα σύνορα του Παναμά από της Κολομβίας. 

Το δάσος αυτό των 5.750.000 στρεμμάτων δεν έχει κανένα οδικό δίκτυο, είναι γεμάτο κουνούπια και ερπετά, αλλά και επικίνδυνα φαράγγια, ενώ το λυμαίνονται εγκληματικές οργανώσεις.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν την ελώδη ζούγκλα εξαπλασιάστηκε τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον Παναμά και ενδέχεται να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Η πλειονότητα των μεταναστών αυτών κατάγονται από την Αϊτή, τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό.

Ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στο πέρασμα προς μία καλύτερη ζωή, είναι χιλιάδες παιδιά και έφηβοι- αρκετοί ασυνόδευτοι. 
Η Unicef κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά τα παιδιά. 

«Τα ασυνόδευτα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν στα χέρια δικτύων διακινητών και εγκληματιών και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη βία, την εκμετάλλευση, την παιδική εργασία και σε διάφορες κακοποιήσεις» έχει δηλώσει  ο Λοράν Ντιβιγιέ, σύμβουλος της Unicef.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τη ζούγκλα Ντάριεν ήταν υψηλότερος» σε σχέση με την περσινή χρονιά, δήλωσε η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Κέλι Κλέμενς. «Αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί, θα δούμε αριθμό ρεκόρ ανθρώπων να διασχίζουν» τη ζούγκλα αυτή, πρόσθεσε.

«Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι παίρνουν τις οικογένειές τους (...) προσπαθώντας να ξαναχτίσουν τις ζωές τους αλλού δεν έχουν αλλάξει», τόνισε η Κλέμενς, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «βασικές αιτίες», περιλαμβανομένης της βίας και των πολιτικών διώξεων.
Τον Δεκέμβριο ο ΟΗΕ είχε εκτιμήσει ότι χρειάζεται 1,72 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα που έχουν καταφύγει στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
 

Πηγή: skai.gr