Υπερπλήρεις οι ΜΕΘ στο Λονδίνο - Ζητούν μεταφορά ασθενών σε άλλες πόλεις

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Οι διευθύνσεις των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Λονδίνου έχουν υποβάλει αίτημα στις διοικήσεις νοσοκομείων της κομητείας του Γιόρκσιρ στη βόρεια Αγγλία, 335 χιλιόμετρα μακριά, να δεχθούν νοσηλευόμενους ασθενείς τους λόγω υπερπληρότητας που δυσχεραίνει την παροχή περίθαλψης στους αυξανόμενους ασθενείς της COVID-19.

Σύμφωνα με την έγκυρη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Health Service Journal στην οποία διέρρευσε η πληροφορία, σε πολλά νοσοκομεία της πρωτεύουσας η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 100%.

Τα στοιχεία έως τη νύχτα της Δευτέρας έδειχναν πληρότητα 114% στις ΜΕΘ του Λονδίνου, 113% γενικότερα στη ΝΑ Αγγλία και 100% στην ανατολική Αγγλία, δηλαδή στις γειτονικές του Λονδίνου περιοχές που επίσης τελούν υπό το lockdown της τέταρτης βαθμίδας περιοριστικών μέτρων εδώ και δύο εβδομάδες.

Στο Λονδίνο το 62,4% των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι φορείς του κορωνοϊού. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ασθενείς αυτοί έχουν αυξηθεί από 300 σε 636.

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν τα νοσοκομεία του Γιόρκσιρ, που υπάγονται στην τρίτη βαθμίδα περιορισμών λόγω ελαφρώς μικρότερης διασποράς του ιού, έχουν απαντήσει στο αίτημα, ούτε πόσο σύντομα θα μπορούσε να γίνει η διακομιδή των ασθενών.

Η πληροφορία έρχεται την ώρα που σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρόεδρο του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου Σάιμον Γουόλς, οι διοικήσεις ορισμένων νοσοκομείων του Λονδίνου έχουν αρχίσει να εξετάζουν την πιθανότητα να στήσουν αντίσκηνα για την υποδοχή ασθενών στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, ώστε να αποτραπεί ο συνωστισμός στα κτίρια.

Τέτοιου είδους αντίσκηνα χρησιμοποιούνται σε συνθήκες απότομης αύξησης ασθενών, όπως μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις και βιομηχανικά ατυχήματα.

Ο κ. Γουόλς είπε επίσης ότι κάποια νοσοκομεία της πρωτεύουσας δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν ασθενείς που καταφθάνουν με ασθενοφόρα στις πτέρυγες πρώτων βοηθειών, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές ασθενοφόρων και κάποιοι ασθενείς να εξετάζονται μέσα στα οχήματα. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν μάλιστα στις ιστοσελίδες τους φωτογραφίες που δείχνουν ουρές ασθενοφόρων σε δύο νοσοκομεία.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι πλέον οι ασθενείς COVID-19 στα νοσοκομεία της Αγγλίας έχουν ξεπεράσει τον αντίστοιχο αριθμό στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας (20.426 έναντι 18.974).

Επίσημα στοιχεία από το σύστημα υγείας NHS που επικαλείται η Daily Mail δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα νοσοκομεία της Αγγλίας είναι αντιμέτωπο με «επικίνδυνο» αριθμό ασθενών του κορωνοϊού, κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς της συγκεκριμένης νόσου ξεπερνούν το 20% του συνόλου των ασθενών.

Η αύξηση στα κρούσματα που έχει οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών αποδίδεται στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στο Κεντ της ΝΑ Αγγλίας αλλά έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη βρετανική επικράτεια και σε πολλές άλλες χώρες. Ο κ. Γουόλς είπε ότι τα νοσοκομεία περιμένουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών το επόμενο διάστημα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα την Τρίτη, με 53.135.

Σε μια δραματική έκκληση μέσω Twitter, που αποτυπώνει τη δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της ΝΑ Αγγλίας, η επιμελήτρια ΜΕΘ και εκ των προέδρων του Συνδέσμου Ιατρών ΗΒ Δρ Σαμάνθα Μπατ-Ράουντεν έγραψε: «Νοσοκομεία ξεμένουν από οξυγόνο. Μία διοικητική μονάδα δεν έχει άλλα μη επεμβατικά μηχανήματα. Ζητείται από ομάδες διακομιδής να μεταφέρουν ασθενείς 65+ μίλια μακριά στο πλησιέστερο νοσοκομείο με χωρητικότητα σε μονάδες κρίσιμης θεραπείας. Σας παρακαλώ. Μείνετε σπίτι αν μπορείτε».

Η ίδια πρόσθεσε ότι μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικό ασθενούν με το νέο στέλεχος του ιού και ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι τόσο απεγνωσμένες που στέλνουν μηνύματα μέσω Twitter ζητώντας βοήθεια στις ΜΕΘ από φοιτητές ιατρικής.

Πηγή: skai.gr