Βρετανία: Υπέρ νέων απεργιών ψήφισαν οι δάσκαλοι απορρίπτοντας τις αυξήσεις που τους πρότεινε η κυβέρνηση

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την πρόταση για αύξηση 1.000 λιρών για φέτος και του 4,5% για του χρόνου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Υπέρ της διεξαγωγής νέων απεργιών ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων στην Αγγλία που αποτελούν μέλη του μεγαλύτερου συνδικάτου του χώρου, της Εθνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης (NEU).

Σχεδόν το 98% αυτών που ψήφισαν, δηλαδή πάνω από 190.000 δάσκαλοι, απέρριψαν την προσφορά της κυβέρνησης για μισθολογικές αυξήσεις της τάξης των 1.000 λιρών φέτος και του 4,5% για του χρόνου.

Χαρακτήρισαν την προσφορά ανεπαρκή, εν μέσω πληθωρισμού που υπερβαίνει το 10%, ενώ ζήτησαν παράλληλα κάλυψη κενών θέσεων δασκάλων στα σχολεία της Αγγλίας.

Το NEU πρόσθεσε πως για να μπορέσουν τα σχολεία να ανταπεξέλθουν στα πρόσθετα κόστη λόγω ακρίβειας με τέτοιου ύψους μισθολογική προσφορά, σχεδόν τα μισά στη χώρα θα πρέπει να κάνουν περικοπές στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι ημερομηνίες για τις οποίες έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες απεργίες είναι η 27η Απριλίου και η 2α Μαΐου. Έχουν ήδη προηγηθεί απεργίες το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Απευθυνόμενη στην υπουργό Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν, η γενική γραμματέας του NEU Δρ Μαίρη Μπουστέντ είπε ότι οι νέες απεργίες μπορούν να αποτραπούν εφόσον υποβληθεί μία νέα προσφορά «πλήρως χρηματοδοτούμενη, ίση με αυξήσεις σε άλλους κλάδους, ικανή να αντιμετωπίσει την κρίση στα σχολεία».

Πηγή: skai.gr