Κλείσιμο

Κάμαλα Χάρις για απαγόρευση αμβλώσεων: Πρώτη φορά στην ιστορία μας αφαιρείται συνταγματικό δικαίωμα του λαού των ΗΠΑ

Πρόκειται για «κρίση στο σύστημα υγείας» προειδοποίησε από το Ιλινόις η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. 

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Κάρις επέκρινε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει την απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ που εδώ και περίπου μισό αιώνα διασφάλιζε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

Πρόκειται για «κρίση στο σύστημα υγείας» προειδοποίησε από το Ιλινόις. 

«Για σχεδόν 50 χρόνια, λέγαμε τι προστατεύει η Ρόου εναντίον Γουέιντ», είπε η Χάρις σε μια ομιλία της. «Σήμερα… μπορούμε μόνο να μιλήσουμε για το τι προστάτευε η Ρόου εναντίον Γουέιντ. Παρελθοντικός χρόνος. Αυτή είναι μια κρίση στο σύστημα υγείας».

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος δήλωσε ότι εκατομμύρια γυναίκες θα πάνε για ύπνο απόψε Παρασκευή χωρίς πρόσβαση στην ίδια προστασία υγείας που είχαν μόλις το πρωί. Και που είχαν και οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τους.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που ένα συνταγματικό δικαίωμα αφαιρείται από τον λαό της Αμερικής» υπογράμμισε.

Η Χάρις προειδοποίησε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει και άλλα «δικαιώματα που πιστεύαμε ότι είχαν διευθετηθεί» - συμπεριλαμβανομένου του γάμου ομοφύλων.

«Θλιβερή μέρα... H υγεία των γυναικών στις ΗΠΑ βρίσκεται σε κίνδυνο»

«Θλιβερή μέρα για το Δικαστήριο και για τη χώρα που αφαίρεσετο συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών» χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις ο Τζο Μπάιντεν. H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία ανέτρεψε την ιστορική συνταγματική απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει να μην ανατραπεί η Ρόου εναντίον Γουέιντ, όπως και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «η υγεία και η ζωή» των γυναικών στις ΗΠΑ «βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο», ενώ οι φτωχότερες γυναίκες θα υποστούν το χειρότερο πλήγμα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα προστατεύσει το «θεμελιώδες δικαίωμα» των γυναικών να ταξιδεύουν από πολιτείες που απαγορεύουν τις αμβλώσεις σε εκείνες που τις επιτρέπουν, δεσμευόμενος επίσης να προστατεύσει την πρόσβαση των γυναικών σε φάρμακα.

«Έτσι για μια γυναίκα που ζει σε μια πολιτεία που περιορίζει τις αμβλώσεις, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν την εμποδίζει να ταξιδέψει από την πολιτεία καταγωγής της στην πολιτεία που το επιτρέπει. Δεν εμποδίζει έναν γιατρό σε αυτήν την πολιτεία να τη θεραπεύσει. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέστησε σαφές ότι οι γυναίκες πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες να ταξιδεύουν με ασφάλεια σε άλλη πολιτεία για να αναζητήσουν φροντίδα που χρειάζονται», είπε.

Πηγή: skai.gr