Χάος στη Σρι Λάνκα λόγω οικονομικής κρίσης: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός - 78 τραυματίες από συγκρούσεις

Χάος στη Σρι Λάνκα λόγω οικονομικής κρίσης: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός - 78 τραυματίες από συγκρούσεις

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσα υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του καθώς συνεχίζεται η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει το νησί από την ανεξαρτησία του και η οποία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διαδηλώσεις, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Ο πρωθυπουργός έστειλε την επιστολή της παραίτησής του στον πρόεδρο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα είναι ο μικρότερος αδελφός του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από τις νοσοκομειακές υπηρεσίες της χώρας ότι οι σημερινές βιαιότητες εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 78 ανθρώπων και η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σρι Λάνκα τις καταδίκασε.

«Καταδικάζουμε τις βιαιότητες που διαπράχθκαν σήμερα (Δευτέρα) εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ζητούμε από την κυβέρνηση να διεξαγάγει σε βάθος έρευνα, να συλλάβει και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη οποιοδήποτε άτομο υποκίνησε τη βία», έγραψε στο Twitter η διπλωμάτης Τζούλι Τσανγκ και απηύθυνε έκκληση «για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στο νησί».

Εδώ και μήνες, το νησί αυτό των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Αυτή η χωρίς προηγούμενο κρίση, που αποδίδεται στην πανδημία της Covid-19 η οποία στέρησε από τη χώρα τα έσοδα του τουριστικού τομέα, επιδεινώθηκε από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Ο πληθυσμός διαδηλώνει εδώ και εβδομάδες κατηγορώντας τον πρόεδρο Ρατζαπάκσα και τον πρωθυπουργό αδελφό του ότι βύθισαν τη χώρα στην κρίση και απαιτεί την παραίτησή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ