Βρετανία-Χάνκοκ: Η ινδική μετάλλαξη πίσω από την «τεράστια πλειοψηφία» των νέων κρουσμάτων

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η ινδική μετάλλαξη Delta του κορωνοϊού ευθύνεται πλέον για την «τεράστια πλειοψηφία» των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασιλείου, είπε ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ σε δήλωση προς τη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ. Χάνκοκ είπε ότι έχει υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως στη ΒΔ Αγγλία, αν και σημείωσε ότι μετά από την ενίσχυση των τεστ τα κρούσματα στο Μπόλτον, που ήταν μέχρι τώρα το επίκεντρο της ινδικής μετάλλαξης επίκεντρο, έχουν μειωθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Σημείωσε επίσης ότι από τις 126 εισαγωγές φορέων την ινδικής μετάλλαξης στο νοσοκομείο μόνο τρεις αφορούσαν πολίτες που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ζητήσει από την Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης να μελετήσει και να υποβάλει επίσημη σύσταση για το κατά πόσο θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ανήλικοι από 12 ετών και πάνω. Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων έχει πει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για αυτές τις ηλικίες.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν παιδιά, κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμπλήρωσε ο κ. Χάνκοκ.

Προανήγγειλε επιπλέον ότι από αύριο το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Αγγλία επεκτείνεται στους πολίτες ηλικίας 25-29 ετών.

Όπως είπε ο κ. Χάνκοκ, η μέχρι στιγμής «εξαιρετική» πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος επιτρέπει την επίτευξη του στόχου για εμβολιασμό όλων των ενηλίκων της χώρας έως το τέλος Ιουλίου. Ήδη την πρώτη δόση έχει κάνει το 76% του ενήλικου πληθυσμού και τη δεύτερη δόση το 52%.

Τέλος, ο Ματ Χάνκοκ επιβεβαίωσε ότι η απόφαση για την πλήρη άρση των περιορισμών στις 21 Ιουνίου ή όχι θα ανακοινωθεί στις 14 του μήνα.

Πηγή: skai.gr