Βρετανία-Χάνκοκ: Η μετάλλαξη Δ' είναι κατά 40% πιο μεταδοτική -Τι γίνεται με τα εμβόλια

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Κατά περίπου 40% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη Alpha του κορωνοϊού υπολογίζεται ότι είναι η ινδική μετάλλαξη Delta, που έχει καταστεί πλέον κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ, που έκανε τη σχετική δήλωση, ανέφερε ότι αυτή είναι η νεότερη επιστημονική εκτίμηση και σχολίασε ότι το δεδομένο αυτό καθιστά «πιο δύσκολη» την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα στις 21 Ιουνίου.

Από την άλλη πλευρά, επανέλαβε ότι με τις δύο δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού η προστασία έναντι και της ινδικής μετάλλαξης είναι υψηλή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Βρετανία, η κυβέρνηση καταρτίζει μια λίστα με εναλλακτικές επιλογές εφόσον τελικά πράγματι κριθεί ότι η χώρα δε θα μπορεί να επανέλθει πλήρως στην κανονικότητα στα τέλη Ιουνίου. Ως μία πιθανή ημερομηνία για την άρση των μέτρων συζητάται πλέον η 5η Ιουλίου, ώστε να έχουν προλάβει περισσότεροι πολίτες άνω των 50 ετών να έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Κατά τον Υπουργό Υγείας η σύνδεση μεταξύ κρουσμάτων, που είναι αυξημένα και νοσηλειών, που δεν έχουν αυξηθεί πολύ, «έχει πληγεί αλλά δεν έχει σπάσει». Τόνισε ότι η νέα εβδομάδα είναι κρίσιμη για να φανεί αν τα αυξημένα κρούσματα θα προκαλέσουν αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας λένε ότι οι τελευταίες εισαγωγές αφορούν κυρίως νεότερες ηλικίες και ότι η κατάσταση αυτών των ασθενών είναι ηπιότερη σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς των προηγούμενων μηνών.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 49% το τελευταίο επταήμερο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από το Μάρτιο τα 6.000 την Παρασκευή. Την Κυριακή επιβεβαιώθηκαν ακόμα 5.341 περιστατικά και τέσσερις θάνατοι. Η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση εκτίμησε την Παρασκευή ότι η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού έχει αυξηθεί σε 1-1,2.

Με βάση τα στοιχεία που καλύπτουν έως και το Σάββατο, την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν κάνει 40.333.231 πολίτες, δηλαδή το 76,6% των ενηλίκων και τη δεύτερη 27.661.353 πολίτες ή το 52,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο κ. Χάνκοκ προανήγγειλε επίσης ότι εντός της εβδομάδας θα αρχίσουν να καλούνται για την πρώτη δόση του εμβολίου όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών.

Είπε δε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών θα είχε «πλεονεκτήματα» για τον τομέα της εκπαίδευσης. Μιλούσε μετά από την έγκριση του πιθανού εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας. Πλέον η απόφαση εναπόκειται στην Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης.

Εν τω μεταξύ ο πρώην Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση αυτών που έχουν εμβολιαστεί από εκείνους που δεν έχουν κάνει εμβόλιο.
 

Πηγή: skai.gr