Κλείσιμο

ΒΒC: Η Ουκρανία είναι πιθανό να έχει ανακαταλάβει εδάφη που κατείχε η Ρωσία από το 2014

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες ότι ήταν μια «ευτυχισμένη μέρα» για την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε μίλησε για συγκεκριμένους τομείς

Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι «πολύ πιθανό» να έχουν ανακαταλάβει εδάφη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της χώρας που τα κατέχει η Ρωσία από το 2014, μεταδίδει το BBC και σύμφωνα με πληροφόρηση από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, το Σάββατο, Ουκρανός διοικητής είπε ότι η γη ανακαταλήφθηκε κοντά στο κατεχόμενο από τη Ρωσία χωριό Κρασνοχόριβκα. Οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις έχουν κάνει έκτοτε «μικρές προόδους» ανατολικά από αυτό το χωριό, στο Ντόνετσκ, λέει το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει το BBC, έρχεται καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι η αντεπίθεση της χώρας του προχωρούσε σε όλα τα μέτωπα. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ολονύχτιας ομιλίας του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ήταν μια «ευτυχισμένη μέρα» για την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε μίλησε για συγκεκριμένους τομείς.

Το 2014 η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας και δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ανέλαβαν τον έλεγχο τμημάτων των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που συνορεύουν με τη Ρωσία στα ανατολικά.

Στην καθημερινή του ενημέρωση πληροφοριών, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι οι προελάσεις της Ουκρανίας ανατολικά του Κρασνοχόριβκα πρόκειται για «μία από τις πρώτες περιπτώσεις μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 που οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει μια περιοχή  που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από το 2014».

Πηγή: skai.gr