Ιταλία: Στον κάλαθο των αχρήστων η φανέλα με το 88 λόγω νεοναζιστικού συμβολισμού – Τι σημαίνει το «88»

Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, στο εξής «δεν θα υπάρχουν φανέλες ποδοσφαιριστών με τον αριθμό 88»

Στον κάλαθο των αχρήστων πετάει η ιταλική κυβέρνηση τη φανέλα με το 88... Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι συνάντησε σήμερα Τρίτη τους εκπροσώπους των ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας. Στη συζήτηση έγινε άμεση αναφορά στην τροποποίηση του «ηθικού κώδικα» των ομάδων της Ιταλίας, με ειδική αναφορά σε θέματα ρατσισμού και στην καταπολέμηση ακραίων, αντιδημοκρατικών ιδεολογιών.

Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, στο εξής «δεν θα υπάρχουν φανέλες ποδοσφαιριστών με τον αριθμό 88». Δεν πρόκειται για τυχαίο αριθμό διότι, όπως εξηγεί ο Τύπος, παραπέμπει σε νεοναζιστικό συμβολισμό: το όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφάβητου παραπέμπει στον χαιρετισμό του Αδόλφου Χίτλερ (88 - ΗΗ - Heil Hitler - Χαίρε Χίτλερ). 

Παράλληλα, η συμφωνία της ιταλικής κυβέρνησης με τις ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας προβλέπει ότι οι οπαδοί τους δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν σύμβολα που συνδέονται με το μαύρο, ναζιστικό παρελθόν και ούτε να χρησιμοποιούν εκφράσεις που υποθάλπουν κάθε είδος διακρίσεων. Οι ομάδες, τέλος, θα πρέπει να καθορίσουν τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα διακόπτονται οι διάφοροι αγώνες σε περίπτωση ρατσιστικών επιθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ