Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Η Ρωσία ξεμένει από όπλα

Οι ουκρανικές δυνάμεις «ανατρέπουν τα δεδομένα» επί των πεδίων των μαχών και «οι ρωσικές δυνάμεις είναι εξαντλημένες», σύμφωνα με τον σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ, επικεφαλής της GCHQ (Αρχηγείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών). 

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η Ρωσία ξεμένει από οπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία και το κόστος για το Κρεμλίνο από το συνεχιζόμενο πόλεμο είναι εκπληκτικά μεγάλο, θα πει σε μία σπάνια δημόσια ομιλία ο επικεφαλής ενός εκ των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ, επικεφαλής της GCHQ (Αρχηγείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών) θα πει επίσης σε εκδήλωση του ινστιτούτου στρατιωτικών μελετών του Λονδίνου RUSI πως οι ουκρανικές δυνάμεις «ανατρέπουν τα δεδομένα» επί των πεδίων των μαχών αλλά και στον πόλεμο του κυβερνοχώρου.

Θα χαρακτηρίσει «ελαττωματικές» τις αποφάσεις του Προέδρου Πούτιν μετά από την αποτυχία κατάληψης του Κιέβου στις αρχές του πολέμου και την αδυναμία επίτευξης των στόχων που είχε θέσει στην ανατολική Ουκρανία.

«Είναι μια στρατηγική υψηλού διακυβεύματος που οδηγεί σε στρατηγικά σφάλματα κρίσης. Τα κέρδη τους ανατρέπονται. Τα κόστη για τη Ρωσία - σε ανθρώπους και εξοπλισμό - είναι εκπληκτικά μεγάλα. Γνωρίζουμε - και οι Ρώσοι διοικητές επί του εδάφους το γνωρίζουν - ότι τα εφόδιά τους και τα πυρομαχικά τους εξαντλούνται. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι εξαντλημένες. Η χρήση φυλακισμένων για να ενισχυθούν και τώρα η κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων κληρωτών δίχως εμπειρία μάρτυρα μια απεγνωσμένη κατάσταση», θα πει ο σερ Τζέρεμι.

Απειλή από την Κίνα

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει πάντως στις προκλήσεις ασφαλείας που δημιουργεί η Κίνα, προειδοποιώντας πως το Πεκίνο επιδιώκει να αξιοποιήσει τεχνολογίες στο διάστημα και στο διαδίκτυο με τρόπους που θα μπορούσαν να συνιστούν «τεράστια απειλή για όλους μας».

Ο σερ Τζέρεμι θα πει ειδικότερα ότι η Κίνα αναπτύσσει ικανότητα πληγμάτων και παρεμβολών κατά δορυφόρων αντιπάλων χωρών εν μέσω σύρραξης εμποδίζοντας τις στρατιωτικές επικοινωνίες.

Ως εκ τούτου, θα τονίσει, η Δύση πρέπει να έχει τεχνολογικές λύσεις που δεν εξαρτώνται από την Κίνα.

Θα προσθέσει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Κίνα «διδάσκεται» από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλαδή εξετάζει τρόπους να αντιπαρέλθει δυνητικές δυτικές οικονομικέ κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, όπως π.χ. μέσω ψηφιακών νομισμάτων.

Πηγή: skai.gr