Γαλλία - απεργία στα διυλιστήρια: Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα παρέμβει για την άρση του αποκλεισμού

Το ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων στη Γαλλία να αντιμετωπίζει ελλείψεις

Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκληθεί λόγω των απεργιών σε διυλιστήρια της χώρας που διαρκούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μ΄ αποτέλεσμα το ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων στη Γαλλία να αντιμετωπίζει ελλείψεις, προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν.

Οι απεργίες ασκούν πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που ο υψηλός πληθωρισμός έχει αυξήσει το κόστος διαβίωσης για τα νοικοκυριά στη Γαλλία. Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν συγκάλεσε χθες Δευτέρα μια σύσκεψη για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα καύσιμα.

«Η κυβέρνηση ζητεί να αρθούν όλα τα μπλόκα χωρίς καθυστέρηση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τους αναγκάσουμε να τα άρουν», δήλωσε ο Βεράν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της κυβέρνησης να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να άρουν τον αποκλεισμό των διυλιστηρίων, το συνδικάτο CGT και η διοίκηση της TotalEnergies δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Η απεργία συνεχίζεται και σε δύο γαλλικά διυλιστήρια της Esso- ExxonMobil, αφού η συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας «δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα», όπως δήλωσε ο Κριστόφ Ομπέρ, συντονιστής του CGT για την εταιρεία.

Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί «πολύ γρήγορα», η κυβέρνηση ενδέχεται «να άρει τον αποκλεισμό, να ανοίξει και πάλι την πρόσβαση στις αποθήκες καυσίμων και τα διυλιστήρια και στη συνέχεια να επιτάξει επαρκές προσωπικό ώστε να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση», εξήγησε ο Βεράν.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις ελλείψεις καυσίμων, η κατάσταση θα επανέλθει στο κανονικό έπειτα από «μερικές ημέρες», διαβεβαιώνοντας ότι «αυτό θα συμβεί μέσα σε 15 ημέρες», δηλαδή πριν τις σχολικές διακοπές.

«Μια μισθολογική διαφορά δεν δικαιολογεί το μπλοκάρισμα της χώρας. Η άρνηση του διαλόγου έχει μετατρέψει τους Γάλλους σε θύματα», σχολίασε χθες Δευτέρα το βράδυ η Μπορν. «Ο κάθε ένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση θα αναλάβει τις δικές της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ