Προετοιμασία για δυτική «υψηλού ρίσκου» επιχείρηση διάσωσης του Ζελένσκι αποκαλύπτουν βρετανικές εφημερίδες

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Περισσότεροι από 70 κομάντο των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS και 150 Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύονται σε απομονωμένη στρατιωτική βάση στη Λιθουανία, μαζί με επίλεκτα μέλη των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, για μια πιθανή επιχείρηση διάσωσης του Προέδρου Ζελένσκι από το Κίεβο, υποστηρίζουν οι βρετανικές εφημερίες Express και Sun.

Η επιχείρηση χαρακτηρίζεται «υψηλού ρίσκου» από τις πηγές των εφημερίδων, οι οποίες τονίζουν ότι η αποστολή θα εκτελεστεί μόνο αν το ζητήσει ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο οποίος πάντως έχει ήδη απορρίψει σχετική πρόταση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Express, η επιχείρηση θα περιλαμβάνει και τη διάσωση της οικογένειας του Ουκρανού Προέδρου, καθώς και των μελών της κυβέρνησής του.

Μεταξύ των μεθόδων φυγάδευσης του κ. Ζελένσκι που εξετάζονται φέρονται να είναι η χρήση μεταγωγικού ελικοπτέρου τύπου Chinook ή τύπου Osprey V-22, ενώ δεν αποκλείεται για λόγους πρόσθετης ασφάλειας να χρησιμοποιηθεί ένα ρωσικό ελικόπτερο Mi-8 που θα έχει πέσει στα χέρια ουκρανικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους Times έχουν ήδη γίνει τουλάχιστον τρεις απόπειρες δολοφονίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δύο από μισθοφόρους της ιδιωτικής ομάδας Wagner και μία από Τσετσένους ένοπλους που έχουν εισέλθει στο έδαφος της Ουκρανίας.
 

Πηγή: skai.gr