Ανησυχία στη Δύση για ρωσική δραστηριότητα στη Μολδαβία αποκαλύπτει το Politico

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Δυτικές κυβερνήσεις διατυπώνουν ανησυχία για ρωσική δραστηριότητα στην ανατολική Μολδαβία, αποκαλύπτει το Politico από το Λονδίνο επικαλούμενο πηγές με γνώση των εκτιμήσεων δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας.

Όπως αναφέρεται, οι ανησυχίες αυτές περιλαμβάνουν την πιθανότητα στημένων προβοκατόρικων επιθέσεων ώστε να δικαιολογηθεί ρωσική επέμβαση.

Σημειώνεται πως υπάρχουν ήδη 2.000 Ρώσοι στρατιώτες στη Υπερδνειστερία, στη φιλορωσική αυτόνομη επαρχία της ανατολικής Μολδαβίας.

Σύμφωνα με το Politico, «δυτικές πληροφορίες ασφαλείας έχουν καταλήξει πως υπάρχει αξιόπιστη απειλή ότι Ρώσοι πράκτορες θα μπορούσαν να διεξαγάγουν παραπλανητικές επιχειρήσεις ως πρόσχημα για να δικαιολογηθεί μία πλήρους κλίμακας ρωσική στρατιωτική επέμβαση, σε μια επανάληψη την γεγονότα στην επαρχία Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει τη δημιουργία μίας χερσαίας «γέφυρας» που θα ενώνει την Οδησσό με την Υπερδνειστερία, κάτι που απεικονίζονταν στον στρατιωτικό χάρτη επί του οποίου ο Λευκορώσος Πρόεδρος Λουκασένκο εμφανίστηκε να ενημερώνει αξιωματούχους του προ ημερών.

Σημειώνεται ότι η Μολδαβία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα αίτηση για ταχεία ένταξη στην ΕΕ, ενώ την πρωτεύουσα Κισινάου επισκέφθηκε την Κυριακή ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με το Politico, αναμένονται επισκέψεις και άλλων δυτικών ηγετών στη χώρα.

Πηγή: skai.gr