Κλείσιμο

Το Brexit επιδεινώνει την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο βρετανικό σύστημα υγείας NHS, επιβεβαιώνει έρευνα

Η ανάλυση από τη δεξαμενή σκέψης του φορέα υγειονομικής περίθαλψης Nuffield Trust δείχνει ότι σχεδόν 4.300 Ευρωπαίοι γιατροί επέλεξαν να μην εργαστούν στη Βρετανία λόγω της εξόδου της χώρας από την ΕΕ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τα κενά στην κάλυψη θέσεων εργασίας στο βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας NHS έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του Brexit, επιβεβαιώνει νέα έρευνα.

Η ανάλυση από τη δεξαμενή σκέψης του φορέα υγειονομικής περίθαλψης Nuffield Trust δείχνει ότι σχεδόν 4.300 Ευρωπαίοι γιατροί επέλεξαν να μην εργαστούν στη Βρετανία λόγω της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Η αποκάλυψη προστίθεται στις αυξανόμενες παραιτήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το NHS λόγω υπέρογκου φόρτου εργασίας, με τη λίστα αναμονής ασθενών να έχει ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο στην Αγγλία το NHS έχει 10.582 κενές θέσεις γιατρών.

Το 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονταν 37.035 γιατροί από την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Αν ωστόσο το Brexit δεν είχε συντελεστεί, αποτρέποντας την έλευση Ευρωπαίων γιατρών λόγω γραφειοκρατίας και κόστους, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα ήταν 41.320.

Ιδιαίτερη έλλειψη έμψυχου δυναμικού υπάρχει στις ειδικότητες των αναισθησιολόγων, παιδιάτρων, ψυχιάτρων, καρδιολόγων και πνευμονολόγων.

Ακόμα χειρότερη έχει γίνει η κατάσταση αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS. Ενώ το 2015-16 είχαν προσληφθεί 9.389 νοσηλευτές και μαίες από χώρες της ΕΕ, το 2021-22 ο αντίστοιχος αριθμός έπεσε στους 663.

Υπολογίζεται ότι συνολικά το Brexit έχει αποτρέψει 58.000 Ευρωπαίους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από το να επιλέξουν εργασία στη Βρετανία.

Πάντως μεγάλη είναι η αύξηση νοσηλευτών από χώρες εκτός ΕΕ, όπως κυρίως η Ινδία και οι Φιλιππίνες.

Η έρευνα έρχεται ενώ η κυβέρνηση τελεί υπό πίεση από εργοδοτικούς φορείς στην υγεία και σε άλλους τομείς να χαλαρώσει τα κριτήρια για την έλευση Ευρωπαίων εργαζομένων.

Πηγή: skai.gr