Βρετανία: Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στηρίζει τη Λιζ Τρας για την πρωθυπουργία

Η στήριξή του θεωρείται σημαντική, καθώς ο κύριος Γουάλας εμφανιζόταν ως το φαβορί για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον λόγω της απήχησής του στα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Τη στήριξή του στη Λιζ Τρας στην κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφερε ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Η στήριξή του θεωρείται σημαντική, καθώς ο κύριος Γουάλας εμφανιζόταν ως το φαβορί για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον λόγω της απήχησής του στα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Ωστόσο, τελικά ο ίδιος αποφάσισε να μη διεκδικήσει την εξουσία και μέχρι τώρα κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του ως προς τον ποιον υποψήφιο θα στήριζε.

Ο κύριος. Γουάλας χαρακτήρισε τη νυν Υπουργό Εξωτερικών «αυθεντική, ειλικρινή και έμπειρη» πολιτικό, η οποία έχει την «ακεραιότητα» που απαιτεί το ύψιστο πολιτικό αξίωμα στη χώρα. Σε δηλώσεις του πρόσθεσε πως η κυρία Τρας έχει υπάρξει «πολύ συνεπής» στην υποστήριξη του τομέα της άμυνας και ασφάλειας, που τον απασχολεί ως αρμόδιο υπουργό.

Ο Γουάλας άφησε δε αιχμές κατά του έτερου διεκδικητή της εξουσίας Ρίσι Σούνακ ο οποίος ήταν το δεύτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τζόνσον που παραιτήθηκε, από το πόστο του Υπουργού Οικονομικών.

«Το να αποχωρούν υπουργοί εν ώρα κρίσης δεν είναι σωστό», σχολίασε ο κύριος Γουάλας, ο οποίος παραδέχθηκε επίσης ότι ήθελε την παραμονή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία και στην ηγεσία των Τόρις.

Η κυρία Τρας και ο κύριος Σούνακ πήραν μέρος το βράδυ της Πέμπτης στην πρώτη από 12 προγραμματισμένες προεκλογικές εκδηλώσεις σε περιφερειακές έδρες του Συντηρητικού Κόμματος, ερχόμενοι αντιμέτωποι με ερωτήσεις από ακροατήριο μελών των Τόρις, τα οποία θα αναδείξουν τον επόμενο ηγέτη του κόμματος και της χώρας.

Η συζήτηση στο Λιντς κάλυψε ευρύ φάσμα θεμάτων, με κύριο άξονα την αναβάθμιση του βορρά της Αγγλίας.

Τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να αρχίσουν να ψηφίζουν με επιστολή ή διαδικτυακά από την ερχόμενη εβδομάδα και έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Ο νικητής και επόμενος Πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Τα προγνωστικά των γραφείων στοιχημάτων καθιστούν σαφέστατο φαβορί την Τρας, κυρίως λόγω του σημαντικού προβαδίσματος που έχει στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των μελών του κόμματος.
 

Πηγή: skai.gr