Βρετανία: Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία

«Οι τρομοκράτες είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Τουρκία», αναφέρει η σχετική οδηγία

Μετά τις ταξιδιωτικές οδηγίες που αναρτήθηκαν απο τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, καθώς και τις ΗΠΑ,το βράδυ του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου, στο ίδιο μονοπάτι μπήκε και η Βρετανία αναρτώντας αντίστοιχες οδηγίες για όσους σκοπεύον να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Στις οδηγίες του το GOV.UK προειδοποιεί τους πολίτες για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία και αναφέρει ότι οι τουρίστες θα πρέπει να συμβουλεύονται και να υπακούν τις τοπικές αρχές, καθώς και να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ κατά την παραμονή τους, αφού «Οι τρομοκράτες είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Τουρκία».
 

Η ανάρτηση του GOV.UK:

«Οι τρομοκράτες είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Τουρκία.
Η Αντιτρομοκρατική Αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει συμβουλές σχετικά με την ασφαλή παραμονή στο εξωτερικό και τι να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. Μάθετε περισσότερα για την παγκόσμια απειλή από την τρομοκρατία.

Οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν στα νοτιοανατολικά της χώρας, στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει πιθανότητα πολίτες από δυτικές χώρες να γίνουν στόχοι ή να εγκλωβιστούν σε επιθέσεις, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.

Οι επιθέσεις μπορεί να είναι αδιάκριτες και να συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση, μεταξύ άλλων σε μέρη που επισκέπτονται αλλοδαποί, επηρεάζοντας δημόσια κτίρια, τόπους λατρείας, μεγάλες εκδηλώσεις ή μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις καθώς και  σημαντικές θρησκευτικές περιστάσεις αλλά και επίσημες αργίες. Πολύ συχνά οι τρομοκρατικές ομάδες ξεκινούν επιθέσεις κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον εκκλησιών, συναγωγών, πρεσβειών/προξενείων και άλλων χώρων όπου συχνάζουν Δυτικοί στην Κωνσταντινούπολη. Το Βρετανικό Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη στιγμή δεν είναι ανοιχτό για το κοινό προληπτικά. Οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνα. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να ακολουθείτε τις συμβουλές των τοπικών αρχών ασφαλείας, να παρακολουθείτε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης και να ενημερώνεστε για αυτές τις ταξιδιωτικές συμβουλές.

Εάν χρειάζεστε προξενική βοήθεια στην Κωνσταντινούπολη, θα πρέπει να καλέσετε την 24ωρη γραμμή βοήθειας στο +90 212 334 64 0 και να ορίσετε την επιλογή "προξενικές υπηρεσίες για Βρετανούς υπηκόους" ή να στείλετε ένα ερώτημα μέσω της φόρμας επικοινωνίας στο διαδίκτυο.

Οι προηγούμενες μέθοδοι επίθεσης περιελάμβαναν ένοπλες επιθέσεις, βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, βομβιστικές επιθέσεις αυτοκινήτων, επιθέσεις με ρουκέτες, εμπρησμούς και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν αφεθεί σε κάδους απορριμμάτων, πολυσύχναστες περιοχές, καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να είστε προσεκτικοί, να παρακολουθείτε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης και να ενημερώνεστε για αυτές τις ταξιδιωτικές συμβουλές.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης κατά της αεροπορικής βιομηχανίας στην Τουρκία. Θα πρέπει να συνεργάζεστε πλήρως με αξιωματούχους ασφαλείας στα αεροδρόμια.

Είναι παράνομο να είσαι μέλος ή υποστηρικτής τρομοκρατικής οργάνωσης στην Τουρκία. Ορισμένες οργανώσεις στην περιοχή, αν και δεν απαγορεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως το YPG και το Κίνημα Γκιουλέν είναι παράνομες στην Τουρκία.

Παγκόσμια απειλή
Υπάρχει αυξημένη απειλή τρομοκρατικής επίθεσης παγκοσμίως εναντίον συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και Βρετανών υπηκόων από ομάδες ή άτομα που υποκινούνται από τη σύγκρουση στο Ιράκ και τη Συρία, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει μεγάλη τουριστική παρουσία, συμπεριλαμβανομένων πρεσβειών και θρησκευτικών εκδηλώσεων. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί αυτή τη στιγμή.

Απαγωγή
Οι τρομοκρατικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων που συνδέονται με το Daesh και το AQ, χρησιμοποιούν συστηματικά την απαγωγή ως τακτική. Είναι παρόντες στις συριακές συνοριακές περιοχές και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν βρίσκεστε σε αυτές τις τοποθεσίες. Το Daesh και άλλες τρομοκρατικές ομάδες βλέπουν όσους ασχολούνται με την ανθρωπιστική βοήθεια ή τη δημοσιογραφία ως νόμιμους στόχους. Εάν σας απαγάγουν, ο λόγος της παρουσίας σας είναι απίθανο να χρησιμεύσει ως προστασία ή να εξασφαλίσει την ασφαλή απελευθέρωσή σας.

Η μακροχρόνια πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι να μην κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις σε όμηρους. Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η καταβολή λύτρων και η απελευθέρωση κρατουμένων χτίζει την ικανότητα των τρομοκρατικών ομάδων και χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές τους. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να αυξήσει τον κίνδυνο περαιτέρω ομηρίας. Ο νόμος περί τρομοκρατίας (2000) καθιστά παράνομες τις πληρωμές σε τρομοκράτες.»

 

Πηγή: skai.gr