Επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Πακιστάν: 83 νεκροί ο τραγικός απολογισμός

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα θύματα ήταν αστυνομικοί

Η επίθεση χθες Δευτέρα βομβιστή-καμικάζι σε ισλαμικό τέμενος μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Πεσάβαρ του Πακιστάν (βορειοδυτικά) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 83 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τον οποίο δημοσιοποίησε σήμερα εκπρόσωπος νοσοκομείου.

Η έκρηξη έγινε την ώρα της μεσημβρινής προσευχής στον χώρο λατρείας στο εσωτερικό του αρχηγείου της αστυνομίας της Πεσάβαρ, κάπου πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο Μουχάμαντ Άσιμ Χαν, εκπρόσωπος του νοσοκομείου Lady Reading της Πεσάβαρ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, διακομίστηκαν σε αυτό τουλάχιστον εννέα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του τζαμιού. Η οροφή του χώρου λατρείας και τοίχος κατέρρευσαν εξαιτίας της έκρηξης.

Ο κ. Χαν είπε ακόμη ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι 57, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αργότερα «θα απομακρύνουμε το τελευταίο τμήμα της οροφής που κατέρρευσε, για να μπορέσουμε να ανασύρουμε κι άλλα θύματα. Είμαστε απαισιόδοξοι για τις πιθανότητές μας να βρούμε άλλους επιζήσαντες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπιλάλ Άχμαντ Φάιζι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας 1122.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα θύματα ήταν αστυνομικοί.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια σε αυτό το στάδιο.

Το αρχηγείο της αστυνομίας στην Πεσάβαρ είναι από τις πιο αυστηρά φυλασσόμενες περιοχές της πόλης. Εκεί έχουν την έδρα τους διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών.

Η πρωτεύουσα και η υπόλοιπη χώρα, ειδικά τομείς στα σύνορα με το Αφγανιστάν, τέθηκαν σε κατάσταση ακόμη υψηλότερης επαγρύπνησης.

Το Πακιστάν είναι αντιμέτωπο εδώ και μήνες, ειδικά αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, με ραγδαία επιδείνωση της ασφάλειας.

Έπειτα από κάποια χρόνια σχετικής ηρεμίας, οι επιθέσεις διαδέχονται η μια την άλλη· αποδίδονται κυρίως στο Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ) και σε αυτονομιστικές οργανώσεις των Βελούχων, μειονότητας που ζει κυρίως στην επαρχία Μπαλουτσιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ