Βρετανία: Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για περισσότερη ευελιξία στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων

Οι τράπεζες συμφώνησαν σε 12μηνο πάγωμα της κατάσχεσης κατοικίας σε περιπτώσεις αδυναμίας καταβολής των δόσεων

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Σε συμφωνία από την πλευρά των βρετανικών τραπεζών για επίδειξη μεγαλύτερης ευελιξίας ως προς την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων κατέληξε η πρωινή συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Η συνάντηση κλείστηκε εν μέσω της «κρίσης», όπως περιγράφεται, στην αγορά στεγαστικών δανείων, με τα επιτόκια να έχουν εκτοξευτεί στην προσπάθεια της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τον πληθωρισμό και τις προσφορές νέων δανείων στη βρετανική αγορά να είναι εκτός από ακριβές και δυσεύρετες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων θα μπορούν να ζητούν προσωρινή αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης. Με τον τρόπο αυτό θα τους επιτρέπεται είτε να παρατείνουν τη διάρκεια αποπληρωμής είτε να έχουν μικρότερες δόσεις για ένα διάστημα, αποπληρώνοντας μόνο τους τόκους.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαντ, η αξιοποίηση αυτής της ευελιξίας δε θα επηρεάζει την πιστοληπτική ικανότητα του δανειζόμενου, εφόσον η ρύθμιση δεν ξεπερνά τους έξι μήνες.

Οι τράπεζες συμφώνησαν επίσης σε ένα πάγωμα 12 μηνών της διαδικασίας κατάσχεσης κατοικίας σε περιπτώσεις αδυναμίας καταβολής των δόσεων.

Οι αναλυτές μιλούν για «κρίση που βαθαίνει» ως προς τα στεγαστικά δάνεια, καθώς οι ήδη υψηλές αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες μετά από τη χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας για 13η διαδοχική αύξηση του βασικού επιτοκίου από 4,5% σε 5%.

Πηγή: skai.gr