Βρετανία: Σε χαμηλό σχεδόν 40 ετών η στερλίνα εν αναμονή των μέτρων της Τρας για την ενέργεια

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε το απόγευμα κατά 1% στα 1,1406 δολάρια, ισοτιμία που έχει να εμφανιστεί από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 1985 καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν τις λεπτομέρειες του πακέτου μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας που θα εξαγγείλει την Πέμπτη η νέα Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε το απόγευμα κατά 1% στα 1,1406 δολάρια, ισοτιμία που έχει να εμφανιστεί από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ και το πρόγραμμα περικοπής φόρων του Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Με την ανάληψη της εξουσίας από την κα Τρας την Τρίτη η στερλίνα είχε σημειώσει άνοδο, εν μέσω αναφορών για μεγάλο πακέτο στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, σήμερα επικράτησε η ανησυχία για το τι θα σημάνει το πακέτο αυτό για την προοπτική της βρετανικής οικονομίας καθώς η Πρωθυπουργός φάνηκε να επιβεβαιώνει πως τα δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες που θα απαιτηθούν θα προκύψουν από φρέσκο κρατικό δανεισμό και όχι π.χ. από φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, όπως ζητά η αντιπολίτευση.

Τις ανησυχίες αυτές περί διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος και επιδείνωσης του ισοζυγίου πληρωμών, επιτείνει σύμφωνα με αναλυτές και η πρόθεση της Λιζ Τρας να επανεξετάσει τους όρους εντολής της ανεξάρτητης Τράπεζας της Αγγλίας, εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού εδώ και 40 χρόνια.

Συνολικά φέτος η στερλίνα έχει χάσει το 15% της αξίας της, καταγράφοντας τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη διολίσθηση από το 2016, όπως σημειώνει η Daily Telegraph.

Πηγή: skai.gr