Προειδοποίηση για χαμηλές θερμοκρασίες στη Βρετανία λόγω ψύχους από την Αρκτική

Ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει τη νύχτα της Τετάρτης ακόμα και στους -10 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της υπαίθρου της Σκωτίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κίτρινες προειδοποιήσεις για σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και παγετό έχει θέσει σε ισχύ το Γραφείο Μετεωρολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με διάρκεια ως την Παρασκευή.

Ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει τη νύχτα της Τετάρτης ακόμα και στους -10 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της υπαίθρου της Σκωτίας και στους -6 βαθμούς σε περιοχές κυρίως της βόρειας και ανατολικής Αγγλίας, λόγω αρκτικών ψυχρών ανέμων.

Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα έως και την Παρασκευή, με μικρή άνοδο το Σαββατοκύριακο και αισθητά πιο ήπιες συνθήκες από την Τρίτη.

Η μετεωρολογική υπηρεσία καλεί τους πολίτες να θερμάνουν το σπίτι τους στους τουλάχιστον 18 βαθμούς Κελσίου, καθώς επίσης να κυκλοφορούν προστατευμένοι από το ψύχος, με σκούφους, γάντια και κασκόλ.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις και παγετός, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι μετακινήσεις.

Στο Λονδίνο, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει τις επόμενες νύχτες στους -3 βαθμούς Κελσίου, ο δήμαρχος Σαντίκ Καν ενεργοποίησε για πρώτη φορά το Έκτακτο Πρωτόκολλο Δυσμενών Καιρικών Συνθηκών, που προβλέπει κατά κύριο λόγο την παροχή καταλυμάτων στους άστεγους, αλλά και αυξημένη προσοχή για τις ανάγκες άλλων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ στο Σέφιλντ έχει κηρυχθεί μείζον περιστατικό από τις συναρμόδιες αρχές, καθώς διαρροή από κεντρικό αγωγό ύδατος προκάλεσε ζημιές σε σωλήνες παροχής φυσικού αερίου. Η βλάβη έχει αφήσει περίπου 2.000 νοικοκυριά χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό.
 

Πηγή: skai.gr