Μπορέλ: Απαράδεκτη η μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας στις κυρώσεις για την Ρωσία

«Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας. Πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» δήλωσε ειδικότερα ο κος Μπορέλ

Απαράδεκτη χαρακτήρησε την στάση της Τουρκίας αναφορικά με την μη ευθυγράμμιση των κυρώσεων που αποφασίστηκαν για την Ρωσία από την ΕΕ στο περιθώριο της εισβολής στην Ουκρανία, ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

«Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας. Πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» δήλωσε ειδικότερα ο κος Μπορέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

«Δεδομένης της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας η ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η περίπτωση της επιβολής περιοριστικών κυρώσεων, είναι υψίστης σημασίας» είπε και πρόσθεσε πως «Αναμένεται όλες οι υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία. Ενώ η συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας να μην επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ λόγω και της ελεύθερης κυκλοφορίας ρωσικών προϊόντων στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Καθώς είναι σημαντικό η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα να μην παρέχει δυνατότητες καταστρατήγησης στη Ρωσία».

Παράλληλα τόνισε πως εξίσου απαράδεκτη είναι και η εμβάθυνση των διμερών οικονομικών δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας εν μέσω του απαράδεκτου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Πηγή: skai.gr