Βρετανία: «Πράσινο φως» για τις νυχτερινές πτήσεις καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις σε πολλά αεροδρόμια παραμένουν

Ο υπουργός Μεταφορών προειδοποίησε ξανά ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της χθεσινής αναταραχής είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες - Συνεχίζεται το αλαλούμ σε πολλά αεροδρόμια

Περισσότερες από 24 ώρες έχουν περάσει από τότε που οι Εθνικές Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας (Nats) ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν και επίλυσαν τα προβλήματα που επηρεάζουν τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, ωστόσο, το αλαλούμ συνεχίζει να υπάρχει στα αεροδρόμια.

Με νεότερη ανακοίνωση η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη διενέργεια νέων νυχτερινών πτήσεων ώστε να εκτονωθεί η αναστάτωση που επικρατεί και να καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι Βρετανοί. 

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση υπό την προεδρία του Υπουργού Μεταφορών, Mark Harper στην οποία συμμετείχαν η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Nats), η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, αεροπορικές εταιρείες, εμπορικοί φορείς αλλά και η Συνοριακή Δύναμη. Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Χάρπερ προειδοποίησε ξανά ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της χθεσινής αναταραχής είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και επισήμανε ότι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές τους εταιρείες πριν κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο.

Από την πλευρά του ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, χαρακτήρισε την αποτυχία των συστημάτων «απαράδεκτη» και πρόσθεσε ότι «οι φορείς χάραξης πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να το λάβουν υπόψη. Το σύστημα δικαιωμάτων των επιβατών πρέπει να εξισορροπηθεί εκ νέου για να είναι δίκαιο για όλους με αποτελεσματικά κίνητρα», επισήμανε.

Το NATS ζήτησε συγγνώμη για τη δυσλειτουργία του συστήματος και είπε ότι πραγματοποιείται «διεξοδική έρευνα για να κατανοήσουμε τη βασική αιτία αυτού που συνέβη».

Πάντως, η Ντάουνινγκ Στριτ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο τη βλάβη να προκλήθηκε από χακάρισμα των συστημάτων, όπως επισημαίνει το BBC.

Από λάθος σχέδιο πτήσης γαλλικής εταιρείας ίσως προκλήθηκε το χάος στη Βρετανία

Σε λάθος γαλλικής αεροπορικής εταιρείας εστιάζονται οι έρευνες για την κατάρρευση του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία που προκάλεσε χάος σε πολλά αεροδρόμια με πολλές πτήσεις.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, που επικαλείται πηγές στους Times, το σφάλμα μπορεί να προκλήθηκε από ένα λάθος σχέδιο πτήσεις που κατατέθηκε από γαλλική αεροπορική εταιρεία. Το NATS απέκλεισε την επίθεση στον κυβερνοχώρο

Ωστόσο, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας είπε ότι το NATS θα προχωρήσει σε περισσότερες πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η έρευνά τους, η οποία μετά θα κοινοποιηθεί στον υπουργό Μεταφορών Mark Harper. 

Πηγή: skai.gr