Κλείσιμο

Βρετανία: «Όχι» Τζόνσον σε lockdown- Θα ζητήσει από το Υπουργικό τη διατήρηση των μέτρων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον γνωστοποίησε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης θα συστήσει τη διατήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Αγγλία.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ αργά το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Τζόνσον σημείωσε τον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων κορωνοϊού που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τις 200 χιλιάδες, σχολιάζοντας ότι κάνει λάθος όποιος θεωρεί ότι έχει τελειώσει η μάχη κατά της COVID-19. «Είναι η στιγμή για μέγιστη προσοχή», σημείωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Τόνισε όμως ότι η κυρίαρχη παραλλαγή Όμικρον είναι ηπιότερη, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι οι ασθενείς που χρήζουν εντατικής θεραπείας δεν αυξάνονται όπως τα κρούσματα και οι νοσηλείες. Πρόσθεσε τη σημαντική προστασία που παρέχει πλέον η ενισχυτική δόση του εμβολίου.

«Έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε αυτό το κύμα της Όμικρον χωρίς να κλείσουμε τη χώρα και βρίσκοντας έναν τρόπο να ζούμε με τον ιό», συνέχισε ο Μπόρις Τζόνσον, προειδοποιώντας όμως ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν προκλήσεις και ορισμένες υπηρεσίες θα διαταραχθούν λόγω απουσιών προσωπικού.

Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι έχουν ταυτοποιηθεί 100.000 εργαζόμενοι σε κρίσιμα πόστα οι οποίοι από τις 10 Ιανουαρίου θα υποβάλλονται καθημερινά σε rapid test. Πρόκειται μεταξύ άλλων για εργαζόμενους στην αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων, στις μεταφορές και στην υπηρεσία συνόρων.

Πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθούν συνταξιούχοι δάσκαλοι για να καλύψουν κενά προσωπικού στα σχολεία, στήνονται νοσοκομεία εκστρατείας, έχουν παραγγελθεί τα περισσότερα κατά κεφαλή αντιικά φάρμακα στην Ευρώπη, ο στρατός είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στα νοσοκομεία και αξιοποιείται μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Απέδωσε επίσης την απόφαση να μη ληφθούν περαιτέρω μέτρα στην Αγγλία στην αλλαγή συμπεριφοράς και στην υπευθυνότητα των πολιτών, που εξασφάλισαν «πολύτιμο χρόνο» για το σύστημα υγείας NHS.

Παρακάλεσε δε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν επιμελώς τα υπάρχοντα μέτρα, δηλαδή τη χρήση μάσκας, την εργασία από το σπίτι όπου είναι εφικτό και να υποβάλλονται σε τεστ πριν συναντηθούν με ευάλωτα ή με πολλά άλλα άτομα.

Τόνισε δε εκ νέου τη σημασία της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου.

Ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είπε ότι με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς ένας στους 25 κατοίκους στην κοινότητα στην Αγγλία είναι φορέας του κορωνοϊού, δηλαδή περίπου 2 εκ. πολίτες.

Σημείωσε ότι οι νοσηλείες είναι λιγότερες από την κορύφωση στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλές νοσηλείες, για την ακρίβεια πάνω από 14.000.

Είπε επίσης ότι από τη μία πλευρά σταθεροποιούνται ή και μειώνονται τα κρούσματα στις πιο νεαρές ηλικίες, αλλά από την άλλη αυξάνονται τα κρούσματα στους πιο ηλικιωμένους, που είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν. Στο σημείο αυτό και ο καθηγητής Γουίτι τόνισε τη σπουδαιότητα της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, ιδίως για τους πιο μεγάλους σε ηλικία.

Ανέφερε επίσης ότι περίπου ένας στους τρεις νοσηλευόμενους φορείς του κορωνοϊού στην Αγγλία εισήχθησαν για άλλο πρωταρχικό λόγο στο νοσοκομείο, όχι δηλαδή λόγω σοβαρής λοίμωξης Covid.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς στην ίδια συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα δύο άγνωστες παράμετροι: ποτέ θα επέλθει η κορύφωση των κρουσμάτων και τι θα συμβεί όταν η Όμικρον προσβάλει περισσότερους ηλικιωμένους. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι νοσηλείες θα αυξηθούν περαιτέρω.

Πηγή: skai.gr