Επέλαση της Όμικρον: Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ευρώπη- Σοκ στις ΗΠΑ με 1 εκατ. ημερήσιες μολύνσεις

Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ στην Ευρώπη με έκρηξη των κρουσμάτων σε πολλές χώρες λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον. 

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι μολύνσεις ξεπερνούν τις 300.000 ημερησίως, μετά την Πρωτοχρονιά. 

Μαύρο ρεκόρ καταγράφεται και στην Ισπανία με 372.766 ημερήσια κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δευτερόλεπτο 5 Ισπανοί μολύνονται από την παραλλαγή Όμικρον. 

Αντίστοιχα, νέο ρεκόρ κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο και η Βρετανία, όπου εντοπίστηκαν 218.724 κρούσματα. 

Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και η Ιταλία, η οποία πριν από λίγο ανακοίνωσε 170.844 ημερήσια κρούσματα, δηλαδή 2 Ιταλοί το δευτερόλεπτο μολύνονται από την Όμικρον. 

Παράλληλα, εφιαλτικά είναι τα νέα στοιχεία που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς μέσα σε 24 ώρες εντοπίστηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Η παραλλαγή Όμικρον καλπάζει και χτυπά και τις μικρές ηλικίες, με 500 παιδιά να εισάγονται καθημερινά σε νοσοκομεία. Μάλιστα, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες οι ΗΠΑ καταγράφουν περισσότερους από 100.000 ασθενείς στα νοσοκομεία με κορωνοϊό. 

Κι ενώ σοκάρει ο αριθμός του 1 εκατ. κρουσμάτων την ημέρα, η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί στο 95% των νέων μολύνσεων. Είναι δε χαρακτηριστική η δήλωση και του Άντονι Φάουτσι ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ακολουθεί σχεδόν μια κατακόρυφη καμπύλη. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετά σχολεία καθυστερούν την επιστροφή στις τάξεις, και παρόλο που οι αποφάσεις λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, επηρεάζουν περίπου 450.000 μαθητές. 

Ανησυχία για τη μετάλλαξη από το Καμερούν
Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή από το Καμερούν που εντοπίστηκε στη νοτιοανατολική Γαλλία, καθώς είναι ακόμα άγνωστο το πως συμπεριφέρεται. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ασθενής μηδέν είχε φτάσει στη Γαλλία από το Καμερούν, στο οποίο είχε διαμείνει για τρεις ημέρες, και είχε ήπια αναπνευστικά συμπτώματα.

Έκανε rapid test, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, προχώρησε σε μοριακό έλεγχο κι εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή. Αμέσως μετά ελέγχθηκαν οι επαφές από το συγγενικό του περιβάλλον κι εντοπίστηκαν 7 ενήλικες και 5 παιδιά με τη νέα μετάλλαξη. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι πάνω στην πρωτεΐνη ακίδα, που στοχεύουν τα εμβόλια για να εξουδετερώσουν τον ιό, υπάρχουν 46 μεταλλάξεις που την κάνουν πιο μολυσματική. 

Επί του παρόντος, η παραλλαγή αυτή δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πηγή: skai.gr