Βρετανία: Νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα σχεδιάζουν νέες απεργίες το 2023

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες των ασθενοφόρων που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο GMB όρισαν την 11η Ιανουαρίου ως νέα ημερομηνία για κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα της Βρετανίας ανακοίνωσαν σήμερα νέο γύρο απεργιών τον Ιανουάριο, καθώς η μακρά διαμάχη τους με την κυβέρνηση για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το 2023.

Οι νέες ημερομηνίες για απεργίες θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), που ήδη δέχεται πιέσεις από τις ελλείψεις προσωπικού και τους πολυάριθμους ασθενείς που περιμένουν να εξυπηρετηθούν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε σε δημοσιογράφους πως είναι απογοητευμένος με την αναταραχή που προκαλούν οι απεργίες, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να «λάβει τις σωστές μακροπρόθεσμες αποφάσεις για την χώρα, για το καλό όλων».

Το συνδικάτο του νοσηλευτικού προσωπικού Royal College of Nursing (RCN) ανακοίνωσε ότι χιλιάδες από τα μέλη του θα απεργήσουν και πάλι στις 18 και 19 Ιανουαρίου για τους μισθούς ύστερα από κινητοποιήσεις δύο ημερών τον Δεκέμβριο.

«Δεν επιθυμώ να παρατείνω αυτή τη διαμάχη αλλά ο πρωθυπουργός δεν μας άφησε καμία επιλογή», δήλωσε σήμερα η γενική γραμματέας του RCN Πατ Κάλεν.

Τη νέα χρονιά αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες απεργιών των μελών του συνδικάτου νοσηλευτών στην Σκωτία, καθώς αυτή την εβδομάδα τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης της μισθολογικής προσφοράς από την κυβέρνηση της Σκωτίας.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες των ασθενοφόρων που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο GMB όρισαν την 11η Ιανουαρίου ως νέα ημερομηνία για κινητοποιήσεις αφού ανέστειλαν την απεργία τους που είχε προγραμματιστεί αργότερα αυτό τον μήνα.

«Ο κόσμος σε όλη τη χώρα είναι υπέροχος και μας έχει στηρίξει και εμείς νοιαζόμαστε τόσο πολύ για αυτούς. Γι’ αυτό τον λόγο αναστέλλουμε την προτεινόμενη απεργιακή κινητοποίηση του GMB για τις 28 Δεκεμβρίου», δήλωσε η γενική γραμματέας του GMB Ρέιτσελ Χάρισον.

Πηγή: skai.gr