Προειδοποιήσεις για πολύωρες αναμονές σε βρετανικά αεροδρόμια λόγω της απεργίας των ελεγκτών διαβατηρίων

Στα αεροδρόμια Χίθροου, Γκάτγουϊκ, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Κάρντιφ και Γλασκώβης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες αεροπορικούς επιβάτες σε έξι μεγάλα αεροδρόμια της Βρετανίας αναμένεται από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους λόγω της απεργίας των ελεγκτών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Τα περίπου 1.000 μέλη της Συνοριακής Δύναμης που υπάγονται στο συνδικάτο PCS και έχουν την ευθύνη ελέγχου διαβατηρίων στα αεροδρόμια Χίθροου, Γκάτγουϊκ, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Κάρντιφ και Γλασκώβης απεργούν ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η πρώτη απεργία που άρχισε σήμερα διαρκεί έως τις 26 Δεκεμβρίου και ακολουθεί ακόμα μία τετραήμερη απεργία από τις 28 ως και τις 31 Δεκεμβρίου. Η απεργία καλύπτει και το διεθνές λιμάνι του Νιουχέιβεν.

Συνολικά στα έξι επηρεαζόμενα αεροδρόμια είναι προγραμματισμένο να προσγειωθούν πάνω από 10.000 πτήσεις τις ημέρες της απεργίας.

Μόνο σήμερα αναμένεται να καταφτάσουν 250.000 επιβάτες που προειδοποιούνται πως κατά τις ώρες αιχμής ίσως αντιμετωπίσουν ουρές αναμονής τουλάχιστον δύο ωρών μέχρι να φτάσουν στον έλεγχο διαβατηρίων.

Για ταχύτερη εξυπηρέτηση οι επιβάτες άνω των 12 ετών με βιομετρικό διαβατήριο καλούνται να χρησιμοποιούν τις αυτόματες ηλεκτρονικές πύλες ελέγχου.

Τα πόστα ελέγχου στα έξι αεροδρόμια θα στελεχώνουν στρατιώτες που έλαβαν το τελευταίο διάστημα σχετική εκπαίδευση.

Παράλληλα σήμερα και αύριο παραμονή Χριστουγέννων απεργούν ξανά οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, ενώ συνεχίζεται από την Πέμπτη η απεργία των εργαζομένων στους Εθνικούς Αυτοκινητόδρομους στην Αγγλία.

Λόγω της απεργίας αυτής έχει εκδοθεί κίτρινη προειδοποίηση για κυκλοφοριακή συμφόρηση τις ώρες αιχμής σε κεντρικές εθνικές οδούς στις εξόδους μεγάλων πόλεων, καθώς αναχωρούν οι εκδρομείς των εορτών.

Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου θα απεργήσουν εκ νέου οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, ενώ τρεις ημέρες απεργιών μέχρι το τέλος του έτους έχουν εξαγγείλει και εκατοντάδες οδηγοί λεωφορείων εταιρείας που εξυπηρετεί το νότιο και δυτικό Λονδίνο.

Εξάλλου την Πέμπτη ανακοινώθηκαν δύο ακόμα ημέρες απεργιών από το προσωπικό της υπηρεσίας ασθενοφόρων, στις 11 και 23 Ιανουαρίου, μετά από τη μαζική απεργία της περασμένης Τετάρτης.

Πηγή: skai.gr