Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τη Βρετανία

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με δασμούς στην εισαγωγή ρωσικών πολύτιμων μετάλλων, καθώς και απαγορεύσεις εξαγωγών σε ορισμένα βρετανικά προϊόντα, για να εντείνει την οικονομική πίεση στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το τρίτο κύμα κυρώσεων ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου λίγες ώρες πριν από τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας στις 9 Μαΐου.

Οι τελευταίες κυρώσεις συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων λιρών στη Ρωσία και τη γειτονική Λευκορωσία –η οποία έχει βοηθάει τη Μόσχα στην εισβολή στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκε ως βάση επιχειρήσεων για τις ρωσικές δυνάμεις– έχουν ως στόχο να πλήξουν την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο. 

Το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει δασμούς ύψους 1,4 δισ. λίρες που θα επηρεάσουν τις εισαγωγές πλατίνας, παλλαδίου και άλλων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων χημικών από τη Ρωσία.

Το τμήμα διεθνούς εμπορίου δήλωσε ότι η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Ηνωμένο Βασίλειο για τις εξαγωγές των πολύτιμων μετάλλων της, τα οποία θα υπόκεινται σε πρόσθετους δασμούς 35%.

Τα τελευταία μέτρα, που ανακοινώθηκαν από την υπουργό διεθνούς εμπορίου Άνν Μαρί Τρεβέλιαν, και τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ανεβάζουν τη συνολική αξία των ρωσικών προϊόντων που υπόκεινται σε πλήρεις ή μερικές εμπορικές κυρώσεις από την εισβολή της Ρωσίας σε περισσότερα από 4 δισ. στερλίνες. 
 

Πηγή: skai.gr