Βρετανία: Μέτρα για τη συγκράτηση της Όμικρον εξετάζει ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Μέτρα για τη συγκράτηση της Όμικρον εξετάζει ο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να έχει ακυρώσει όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του για σήμερα ώστε να έχει διαδοχικές επαφές με επιστήμονες, συμβούλους και υπουργούς με αντικείμενο την πιθανότητα επιβολής περαιτέρω μέτρων κατά της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού αυξήθηκαν την Κυριακή κατά περισσότερο από 12 χιλιάδες, φτάνοντας πλέον συνολικά τα 37.101. Όπως δήλωσε το πρωί στο Sky News ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ οι νοσηλευόμενοι φορείς της Όμικρον ανέρχονται πλέον σε 104.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι τρία είναι τα σενάρια που έχουν παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό. Το πρώτο είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της κυβέρνησης της Σκωτίας και να απευθύνει στους πολίτες μία αυστηρή σύσταση για περιορισμό συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους.

Η άλλη επιλογή, που πιστεύεται ότι είναι η βασική πρόταση των επιστημονικών συμβούλων του, είναι να ισχύσει εκ νέου κανονισμός περιορισμού συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους για άτομα που δεν συγκατοικούν, να οριστεί ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης έως τις 8 το βράδυ και να επανέλθει η υποχρέωση τήρησης απόστασης δύο μέτρων. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ένα καθολικό lockdown.

Ο κ. Τζόνσον καλείται ταυτόχρονα να επιλέξει από πότε θα ίσχυαν οι όποιοι νέοι περιορισμοί, με τον ίδιο να πιστεύεται ότι θα ήθελε να είναι ελεύθερη για τους πολίτες τουλάχιστον η περίοδος έως και την ημέρα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα εξάλλου με τους Times, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις τουλάχιστον δέκα εκ των υπουργών του, που θεωρούν ότι δεν μπορούν να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη βάση ατελών γνώσεων για τη νέα παραλλαγή

Πηγή: skai.gr