Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Φωτογραφία που δείχνει τον Μπόρις Τζόνσον να κάθεται σε ένα τραπέζι στη βεράντα του κήπου της Ντάουνινγκ Στριτ με παρέα, κρασί και τυρί εν μέσω lockdown τον περσινό Μάιο, δημοσίευσε ο Guardian.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 15 Μαΐου 2020, ημέρα για την οποία έχει καταγγελθεί μία ακόμα κοινωνική συγκέντρωση μελών προσωπικού του πρωθυπουργικού γραφείου που παραβίαζε τα περιοριστικά μέτρα, καθώς φέρεται μα έγινε κατανάλωση οινοπνευματωδών και πίτσας. Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε απορρίψει την καταγγελία υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «συνάντηση εργασίας».

Στη φωτογραφία ο Μπόρις Τζόνσον κάθεται σε ένα τραπέζι με τη σύζυγό του Κάρι Σίμοντς και δύο συνεργάτες του, ενώ μπροστά τους έχουν ένα μπουκάλι κρασί, γεμάτα ποτήρια και τυριά, ενώ ακόμα περίπου 15 άτομα έχουν σχηματίσει παρέες στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ, με περισσότερα μπουκάλια κρασιού να διακρίνονται. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει τήρηση αποστάσεων μεταξύ τους.

Εκείνη την περίοδο, υπενθυμίζει ο Guardian, επιτρέπονταν οι συναντήσεις έως δύο ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά, μόνο σε υπαίθριο χώρο και με απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους. Στους χώρους εργασίας οι κανόνες επέτρεπαν μόνο «απολύτως αναγκαίες» συναντήσεις.

Η Ντάουνινγκ Στριτ σχολίασε ότι οι κανόνες δεν απαγόρευαν την κατανάλωση αλκοόλ εν ώρα εργασίας.

Η αναπληρώτρια ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος Άντζελα Ρέινερ χαρακτήρισε τη φωτογραφία «χαστούκι στο πρόσωπο του βρετανικού κοινού» και επιβεβαίωση της «ασέβειας» του Πρωθυπουργού προς τους κανόνες που ο ίδιος επιβάλλει στους πολίτες.

Σημείωσε ότι οι καταγγελίες που έχουν γίνει για τη συγκεκριμένη συγκέντρωση αναφέρουν πως το «πάρτι» του προσωπικού συνεχίστηκε μέχρι αργά εκείνο το βράδυ, τόσο στον κήπο όσο και σε εσωτερικούς χώρους της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Guardian και ο Independent είχαν αποκαλύψει τη συγκεκριμένη συνάθροιση μελών προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ, με τις πηγές τους να λένε πως ο Μπόρις Τζόνσον παρέστη για 15 λεπτά και ότι είπε στους συνεργάτες του ότι άξιζαν ένα ποτό καθώς είχαν «νικήσει» τον κορωνοϊό.

Ο κ. Τζόνσον δέχεται έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα με αφορμή μια σειρά καταγγελιών και αποκαλύψεων για πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ που παραβίαζαν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε αναθέσει τη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κις, ο οποίος ωστόσο παραιτήθηκε από την ευθύνη όταν καταγγέλθηκε πως και ο ίδιος είναι υπόλογος για ένα πάρτι του προσωπικού του γραφείου του.

Την έρευνα έχει αναλάβει πλέον η Σου Γκρέι, επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της γραμματείας του υπουργικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις