Λονδίνο: Μετά την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία στρατηγικής σημασίας η απεξάρτηση σε σπάνιες γαίες από την Κίνα

“Με την κλιμάκωση των γεωπολιτικών απειλών, η Βρετανία είναι αναγκαίο να κινηθεί γρήγορα προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόσβασή της σε σπάνιες γαίες”

Μετά την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία το Λονδίνο κρίνει ως στρατηγικής σημασίας και την απεξάρτηση στις σπάνιες γαίες από κυρίαρχους παίκτες στη διεθνή αγορά, όπως η Κίνα.

Η Βρετανία έδωσε σήμερα Πέμπτη έμφαση στη σημασία της εξασφάλισης της ομαλής ροής στην εφοδιαστική αλυσίδα των ορυκτών διαμορφώνοντας περισσότερες επιλογές για την εισαγωγή τους, καθώς το Λονδίνο ενεργοποίησε μία εγκατάσταση επεξεργασίας μαγνητών στη Βόρεια Αγγλία, αλλά και την κατάρτιση μιας νέας σημαντικής στρατηγικής για τα ορυκτά.

Οι σπάνιες γαίες, όπως το νεοδύμιο, το πρασεοδύμιο, το τέρβιο και το δυσπρόσιο, χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μαγνητών για την εκκίνηση κινητήρων σε ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και για την λειτουργία των ηλεκτρικών παραθύρων στα ίδια οχήματα, στη λειτουργία παράκτιων τουρμπινών, αλλά και σε άλλες συσκευές υψηλής τεχνολογίας, καθώς η Κίνα παρέχει σήμερα, ποσοστό 98% της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι προσπάθειες της Ευρώπης και των ΗΠΑ για τη μείωση της εξάρτησής τους από την Κίνα, αλλά και την οργάνωση μιας ασφαλούς και ανεξάρτητης εφοδιαστικής αλυσίδας για αυτά τα σημαντικά ορυκτά επιταχύνθηκαν μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας COVID-19. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η εγκατάσταση Πενσάνα θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη υποδομή επεξεργασίας μαγνητών εκτός της Κίνας, με τη λειτουργία της να αρχίζει στα τέλη του 2023.

“Με την κλιμάκωση των γεωπολιτικών απειλών, η Βρετανία είναι αναγκαίο να κινηθεί γρήγορα προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόσβασή της σε σπάνιες γαίες που θα έχουν καθοριστική σημασία στον εφοδιασμό των μελλοντικών βιομηχανιών,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάζι Κβάρτενγκ, επικαλούμενος επίσης τα προβλήματα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ευρύτερα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

“Τα περισσότερα από αυτά τα ορυκτά προέρχονται από έναν μικρό αριθμό χωρών, αφήνοντας τη Βρετανία να είναι ευάλωτη σε απρόβλεπτες κινήσεις της αγοράς. Χρειάζεται να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τις δικές μας αλυσίδες εφοδιασμού για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια στο μέλλον.”

Η εγκατάσταση των 173,07 εκατομμυρίων δολαρίων στο Σαλτέντ του Γιορκσάιρ, υποστηρίζεται από το κυβερνητικό ταμείο για τη μεταρρύθμιση της αυτοκίνησης (ATF), ενώ θα δημιουργήσει 126 νέες θέσεις εργασίας.
Στην ομάδα των σημαντικών ορυκτών συμπεριλαμβάνονται επίσης, ο γραφίτης, το λίθιο και το πυρίτιο, κυρίαρχη θέση στην προμήθεια των οποίων έχει επίσης, η Κίνα.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την προμήθεια πολύτιμων γαιών, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί για την πραγματοποίηση περισσότερης έρευνας και ανάπτυξης και για την οργάνωση της απαραίτητης βάσης ικανοτήτων μεταξύ του τοπικού εργατικού δυναμικού, όπως η ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής και η διαφοροποίηση των αλυσίδων τροφοδοσίας, με το Λονδίνο να συνεργάζεται “με συμμάχους που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις.”

“Ενεργοποιούμε ήδη τους στόχους της στρατηγικής για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού μακριά από τους παίκτες που έχουν κυρίαρχη θέση στην αγορά,” δήλωσε ο Κβάρτενγκ.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ