Σε εορταστικό κλίμα η Βρετανία για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ

Πρόκειται για τελετή που διεξάγεται από τον 17ο αιώνα για να τιμηθούν τα γενέθλια του εκάστοτε μονάρχη

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Με σειρά εκδηλώσεων θα γιορτάσουν οι Βρετανοί το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, δηλαδή τη συμπλήρωση 70 ετών στο θρόνο.

Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη, που όπως και η Παρασκευή έχει κηρυχθεί επίσημη αργία, με τη στρατιωτική τελετή Trooping the Colour.

Πρόκειται για τελετή που διεξάγεται από τον 17ο αιώνα για να τιμηθούν τα γενέθλια του εκάστοτε μονάρχη. Φέτος θα συμμετάσχουν πάνω από 1.500 αξιωματικοί και στρατιώτες της Μεραρχίας του Βασιλικού Οίκου με 350 άλογα, καθώς και περίπου 400 μουσικοί από δέκα στρατιωτικές μπάντες.

Αν η βασίλισσα αναθέσει την επιθεώρηση των παρατεταγμένων στρατιωτών σε άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας, θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στα 70 χρόνια βασιλείας της.

Βρετανία

Με την ολοκλήρωση της τελετής, η βασίλισσα και τα ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ για να χαιρετίσουν το πλήθος και για να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη υπερπτήση δεκάδων μαχητικών προς τιμή της.

Τη νύχτα της Πέμπτης, ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ανάψουν πυρσοί. Ο κεντρικός πυρσός θα ανάψει έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, πάνω σε ένα ειδικά κατασκευασμένο γλυπτό ύψους 21 μέτρων. Θα έχει προηγηθεί και θα ακολουθήσει το άναμμα πυρσών σε χώρες της Κοινοπολιτείας.

Το πρωί της Παρασκευής θα τελεστεί ευχαριστήρια θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, όπου ελπίζει να παραστεί και η βασίλισσα. Εκεί αναμένεται να εμφανιστούν ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, Χάρι και Μέγκαν, που θα ταξιδέψουν από τις ΗΠΑ, καθώς και ο Πρίγκιπας Άντριου.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στο ιστορικό Guildhall, το κτίριο που αποτελεί την έδρα του Σίτυ του Λονδίνου.

Η 96χρονη βασίλισσα θα περάσει χρόνο και με την κόρη των Σάσεξ, τη Λίλιμπετ, που θα κλείσει έναν χρόνο ζωής το Σάββατο. Θα είναι η πρώτη φορά που η Ελισάβετ θα συναντήσει τη δισέγγονή της.

Βρετανία

Το απόγευμα του Σαββάτου θα διεξαχθούν οι ετήσιες ιπποδρομίες στο Έπσομ, το γνωστό Derby, αγαπημένη εκδήλωση της βασίλισσας. Σύμφωνα με τους Sunday Times, ωστόσο, η Ελισάβετ φέτος δε θα παραστεί, παρά το ότι προετοιμάζονταν τιμητικές εκδηλώσεις ενώπιόν της.

Η βασίλισσα θα συμμετάσχει πάντως και φέτος ως ιδιοκτήτρια αλόγων, με τον ίππο Just Fine στην προτελευταία ιπποδρομία.

Το βράδυ του Σαββάτου θα διεξαχθεί το μεγάλο «Πάρτι του BBC», δηλαδή μια ποπ και ροκ συναυλία σε σκηνή ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, με 22.000 θεατές.

Μεταξύ άλλων καλλιτεχνών θα συμμετάσχουν οι Queen με τον Άνταμ Λάμπερτ, η Νταϊάνα Ρος, η Αλίσια Κις, ο Αντρέα Μποτσέλι, οι Duran Duran, ο Κρεγκ Ντέιβιντ, οι Elbow και ο Τζορτζ Έζρα. Στη σκηνή θα εμφανιστούν επίσης οι «εθνικοί θησαυροί» της Βρετανίας σερ Ντέιβιντ Άτενμπρο, ο συνομήλικος της βασίλισσας περιβαλλοντιστής και τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ, η πολυβραβευμένη ηθοποιός ντέιμ Τζούλι Άντριους, ο ηθοποιός (και ένθερμος υποστηρικτής της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα) Στίβεν Φράι, καθώς και το νέο αστέρι του βρετανικού τένις Έμμα Ραντουκάνου.

Η βασίλισσα θα παρακολουθήσει τη συναυλία από την τηλεόραση από το Κάστρο του Ουίνδσορ.

Οι εορτασμοί θα κλείσουν την Κυριακή με πάνω από 200.000 υπαίθρια πικ-νικ και οργανωμένα γεύματα μεταξύ πολιτών σε γειτονιές της χώρας, στο πλαίσιο του Big Jubilee Lunch.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τελευταία επίσημη εκδήλωση, το Jubilee Pageant, δηλαδή μια παρέλαση που θα θυμίζει καρναβάλι στους δρόμους μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πάνω από 10.000 άτομα, ενώ θα ξεχωρίσει μεταξύ άλλων η ιππήλατη Χρυσή Πολιτειακή Άμαξα του 1762, η οποία μετέφερε την Ελισάβετ στην τελετή στέψης στις 2 Ιουνίου 1953. Η άμαξα, που έχει να εμφανιστεί στους δρόμους του Λονδίνου από το Χρυσό Ιωβηλαίο του 2002, θα προβάλλει στα παράθυρά της σκηνές από την τελετή στέψης.

Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί μουσικά. Οι διοργανωτές ελπίζουν πως η βασίλισσα Ελισάβετ θα μπορέσει να εμφανιστεί για ακόμα μία φορά στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ για να παρακολουθήσει τον Εντ Σίραν και χορωδία που θα αποτελείται από 200 διασημότητες να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο.

Πηγή: skai.gr