Βρετανία - Κάμινγκς: Δε μετανιώνω και δεν παραβίασα τους κανόνες του lockdown

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Τις λεπτομέρειες της υπόθεσης που αφορά το ταξίδι του στο Ντάραμ στα τέλη Μαρτίου, 400 χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο εν μέσω περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω πανδημίας, εξέθεσε ο Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι έκανε το ταξίδι, σημειώνοντας ότι δεν είχε ενημερώσει τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος είχε ήδη νοσήσει από τον κορωνοϊό, ομολογώντας ότι ίσως θα έπρεπε να το είχε κάνει.

Υπερασπίστηκε, ωστόσο, την απόφασή του λέγοντας ότι «δε μετανιώνει» για όσα έκανε, επικαλούμενος την «ξεκάθαρη» κατά τη γνώμη του εξαίρεση στους κανόνες περί απαγόρευσης μετακινήσεων που αναφερόταν σε «ιδιαίτερες συνθήκες που αφορούν την προστασία παιδιών».

Επανέλαβε ότι αποφάσισε να κάνει το ταξίδι για να είναι κοντά στην αδερφή του που είχε προσφερθεί να φροντίσει, εφόσον χρειαζόταν, τον τετράχρονο γιο του, επειδή η σύζυγός του ήταν άρρωστη και επειδή ο ίδιος θεώρησε πως είχε εκτεθεί στον κορωνοϊό, τόσο στο σπίτι όσο και στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως είπε, εάν έμεναν στο Λονδίνο δεν υπήρχε ρεαλιστική επιλογή φροντίδας του παιδιού από κάποιον άλλο αν και οι δύο καθίσταντο ανήμποροι να τον προσέχουν.

Αποκάλυψε ότι και ο γιος του αρρώστησε όσο βρίσκονταν στο Ντάραμ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε αρνητικός στον κορωνοϊό.

Παραδέχθηκε επίσης ότι μετά από την ανάρρωσή του έκανε ένα ταξίδι οδικώς κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το Ντάραμ -και πάλι παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις- αλλά είπε ότι αυτό το σύντομο ταξίδι έγινε για να βεβαιωθεί πως ήταν σε θέση την επομένη να επιστρέψει οδηγώντας στο Λονδίνο, καθώς δεν είχε πλέον τα συμπτώματα του κορωνοϊού αλλά είχε επηρεαστεί η όρασή του.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι δεν επέστρεψε ξανά στο Ντάραμ όπως έχει καταγγελθεί. Συγκεκριμένα για τη 19η Απριλίου που σύμφωνα με την καταγγελία ενός ζευγαριού που ζει στο Ντάραμ βρισκόταν ξανά στην πόλη, τόνισε ότι υπάρχουν φωτογραφίες στο κινητό του που αποδεικνύουν ότι βρισκόταν στο Λονδίνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις από Βρετανούς πολιτικούς συντάκτες, ο κ. Κάμινγκς χρειάστηκε να ξεκαθαρίσει ότι δε θεωρεί τον εαυτό του ξεχωριστό ώστε να του επιτρέπεται η παραβίαση των κανόνων περιορισμού των μετακινήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι οι κινήσεις του δικαιολογούνταν από τις ιδιαίτερες συνθήκες αναφορικά με την ανάγκη φροντίδας για το γιο του.

Επιτέθηκε, εξάλλου, στα μέσα ενημέρωσης για «ψευδείς» ειδήσεις και είπε ότι ελπίζει αυτές οι δημοσιογραφικές αναφορές να μην επηρεάσουν την τήρηση των κανονισμών από τους πολίτες.

Ξεκαθάρισε ότι ούτε προσφέρθηκε ούτε σκέφτηκε να παραιτηθεί, διότι δεν παραβίασε ούτε το γράμμα ούτε το πνεύμα των όρων κοινωνικής απομόνωσης.

Πηγή: skai.gr