Βρετανία: Κάλυψη Τζόνσον στον Κάμινγκς - 118 οι θάνατοι του 24ωρου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Πλήρη κάλυψη στον επικεφαλής των πολιτικών του συμβούλων Ντόμινικ Κάμινγκς πρόσφερε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Κάμινγκς κατηγορείται ότι παραβίασε τους κανόνες του lockdown οδηγώντας 400 χιλιόμετρα από το Λονδίνο ως το Ντάραμ όπου ζουν οι γονείς του και η αδερφή του ενώ η σύζυγός του είχε εκδηλώσει συμπτώματα του κορωνοϊού.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι «μετά από εκτενή κατά πρόσωπο συζήτηση» με τον σύμβουλό του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Κάμινγκς ταξίδεψε για να είναι βέβαιος πως ο τετράχρονος γιος του θα είχε τη φροντίδα που χρειαζόταν καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του «επρόκειτο να καταστούν ανήμποροι» να τον προσέχουν λόγω κορωνοϊού.

«Ακολούθησε το ένστικτο κάθε πατέρα, κάθε γονιού» και «ενήργησε με λογική, νομίμως και με ακεραιότητα», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός για τον Ντόμινικ Κάμινγκς.

Πρόσθεσε ότι ορισμένες νεότερες καταγγελίες για το τι έκανε ο σύμβουλός του όσο βρισκόταν στο Ντάραμ και αργότερα, δηλαδή ότι επέστρεψε στην περιοχή μία εβδομάδα αργότερα, είναι «προφανώς ψευδείς».

Στη συνέχεια ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε τα νεότερα στοιχεία για την πανδημία. Κατά το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν ακόμα 118 θάνατοι, ανεβάζοντας το συνολικό απολογισμό από το Υπουργείο Υγείας σε 36.793.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 2.409 σε 259.559. Οι νοσηλευόμενοι φορείς του ιού μειώθηκαν περαιτέρω, πέφτοντας για πρώτη φορά από το Μάρτιο κάτω από τις 9 χιλιάδες, σε 8.951. Είναι μια μείωση της τάξης του 11% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα

Ο κ. Τζόνσον προανήγγειλε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για να γίνει το βήμα στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων από την 1η Ιουνίου.

Η φάση αυτή, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των νηπιαγωγείων, της 1ης και της 6ης δημοτικού, παρά τις πολλές αντιδράσεις δασκάλων, γονέων και τοπικών δήμων.

Από τις 15 Ιουνίου θα αποκατασταθεί και «κάποια επαφή» μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν εξετάσεις με τους δασκάλους τους.

Οι λεπτομέρειες για τη νέα χαλάρωση των μέτρων αναμένονται την προσεχή Πέμπτη από τον κ. Τζόνσον.

Πηγή: skai.gr