Συνεργασία για ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων ανακοίνωσαν οι ηγέτες Ην. Βασιλείου, ΗΠΑ και Αυστραλίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων και συστημάτων άμυνας έναντι υπερηχητικών όπλων ανακοίνωσαν οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας που είχαν τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο του τριμερούς προγράμματος σύμπραξης AUKUS.

Οι Πρωθυπουργοί Τζόνσον, Μόρισον και ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και να διευρύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας.

Εξέφρασαν επίσης ικανοποίηση για την πρόοδο του τριμερούς προγράμματος ανάπτυξης ενός πυρηνοκίνητου στόλου υποβρυχίων με συμβατικά όπλα από την Αυστραλία, μια συνεργασία που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Γαλλίας καθώς είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση παραγγελίας για γαλλικά υποβρύχια.

Οι τρεις ηγέτες τόνισαν στο κοινό ανακοινωθέν πως υπό το φως της «απρόκλητης, αδικαιολόγητης και παράνομης» ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επαναβεβαίωσαν την ακλόνητη δέσμευσή τους σε ένα διεθνές σύστημα «που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ειρηνική επίλυση διαφορών, χωρίς καταναγκασμό».