Ενδοκυβερνητική κόντρα στη Βρετανία για το χρόνο διαμονής ξένων αποφοίτων στη χώρα

Tο υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μπλοκάρει την αλλαγή αυτή, θέτοντας ζήτημα πλήγματος στην ελκυστικότητα των βρετανικών πανεπιστημίων για φοιτητές από το εξωτερικό

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας στη Βρετανία προκαλεί πρόταση της αρμόδιας για τη μετανάστευση Υπουργού Εσωτερικών να μειωθεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ξένοι φοιτητές μπορούν να μένουν στη χώρα αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Στο πλαίσιο σχεδίου μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής βίζας για αποφοίτους, η υπουργός Σουέλα Μπράβερμαν φέρεται να προτείνει τη μείωση του δικαιώματος παραμονής αποφοίτων επί βρετανικού εδάφους χωρίς να έχουν βρει εργασία από δύο χρόνια σε έξι μήνες.

Σε αυτό το εξάμηνο οι αλλοδαποί απόφοιτοι θα πρέπει να αποκτήσουν βίζα εργασίας βρίσκοντας θέση υψηλής ειδίκευσης στην αγορά εργασίας, όπως προβλέπουν οι κανόνες για τους υπόλοιπους μετανάστες, ειδάλλως θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Όπως όμως αποκαλύπτουν οι Times, διαρροή συμβουλευτικής έκθεσης αποκαλύπτει πως το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μπλοκάρει την αλλαγή αυτή, θέτοντας ζήτημα πλήγματος στην ελκυστικότητα των βρετανικών πανεπιστημίων για φοιτητές από το εξωτερικό.

Οι ιθύνοντες στο υπουργείο αυτό υποδεικνύουν πως οι περισσότερες ανταγωνίστριες του Ην. Βασιλείου χώρες προσφέρουν παραμονή δύο ετών στους αποφοίτους, με την εξαίρεση της μονοετούς βίζας που προσφέρουν οι ΗΠΑ.

Από την αλλά πλευρά, το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά πως η διετής βίζα «χρησιμοποιείται ως κερκόπορτα για μετανάστευση» με πολλούς ξένους φοιτητές να εγγράφονται για το σκοπό αυτό σε μικρής διάρκειας κύκλους σπουδών «σε λιγότερο αξιοσέβαστα πανεπιστήμια».

Στοιχεία της περασμένης εβδομάδας δείχνουν πως στα βρετανικά πανεπιστήμια φοιτούν 680.000 ξένοι φοιτητές. Ο στόχος που τέθηκε από την κυβέρνηση το 2019 αναφερόταν σε 600.000 φοιτητές από το εξωτερικό έως το 2030.

Η πρόταση της Υπουργού Εσωτερικών εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εξ αρχής κατέστησε τη μείωση της εισροής μεταναστών έναν από τους στόχους του.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου έδειξαν πως ο καθαρός αριθμός των μεταναστών που ήρθαν στο Ην. Βασίλειο κατά το προηγούμενο έτος ήταν 504.000, αριθμός που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώθηκε λόγω της αύξησης των ξένων φοιτητών κατά 76% στο δωδεκάμηνο έως το Σεπτέμβριο του 2022 σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.


 

Πηγή: skai.gr