Βρετανία: «Αγνοούμενοι» 200 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, οι περισσότεροι Αλβανοί

Σύμφωνα με το υφυπουργό Μετανάστευσης αναφέρθηκαν 440 «εξαφανίσεις» και ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί τα 200 από αυτά τα παιδιά

Διακόσιοι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, οι οποίοι φιλοξενούνταν σε βρετανικά ξενοδοχεία, έχουν εξαφανιστεί, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση που κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι «εγκατέλειψε» αυτά τα παιδιά.

Απαντώντας σε επερώτηση για το θέμα αυτό στο Κοινοβούλιο ο υφυπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ είπε ότι από τον Ιούλιο του 2021 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία 4.600 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σε μια περίοδο που ο αριθμός-ρεκόρ εκείνων που διαπλέουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη (45.000 το 2022) θέτει υπό πίεση το βρετανικό σύστημα ασύλου.

Σύμφωνα με τον Τζένρικ αναφέρθηκαν 440 «εξαφανίσεις» και ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί τα 200 από αυτά τα παιδιά. Τα 13 ήταν ηλικίας κάτω των 16 ετών. Μόνο ένα είναι κορίτσι.

Το 88% των αγνοούμενων είναι Αλβανοί. Οι υπόλοιποι προέρχονται από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Βιετνάμ, το Πακιστάν και την Τουρκία. «Όταν εξαφανίζεται ένα παιδί, τίθεται σε εφαρμογή ένα πρωτόκολλο ώστε η αστυνομία και οι τοπικές αρχές να καθορίσουν πού βρίσκεται και να βεβαιωθούν για την ασφάλειά του», συνέχισε ο υπουργός, εξηγώντας ότι οι ανήλικοι δεν «κρατούνται» στα ξενοδοχεία και είναι ελεύθεροι να φύγουν όποτε το επιθυμούν.

Η Οικολόγος βουλευτής Κάρολιν Λούκας, που είχε θέσει την επερώτηση, έκρινε «φρικτό» το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών «εγκαταλείπει ευάλωτα παιδιά».

Σύμφωνα με τον συντηρητικό βουλευτή Τιμ Λόουτον, δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αστυνομία του Σάσεξ για απαγωγή παιδιών από συμμορίες. Την Κυριακή, η εφημερίδα The Observer έκανε λόγο για απαγωγές παιδιών που φιλοξενούνταν σε ένα ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας πόλης Μπράιτον, επικαλούμενη έναν μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ο οποίος εργάζεται για έναν προμηθευτή του υπουργείου Εσωτερικών. Η εφημερίδα επικαλείται επίσης πηγές στις υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων.

Ωστόσο, άλλες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών είπαν στην εφημερίδα ότι «δεν είναι αληθές» ότι ασυνόδευτοι ανήλικοι απήχθησαν από τα ξενοδοχεία τους.

Πηγή: skai.gr