Εμβόλιμες εκλογές σε τρεις περιφέρειες στη Βρετανία

Την έδρα του Μπόρις Τζόνσον στο Uxbridge and South Ruislip του δυτικού Λονδίνου διεκδικεί από τους Συντηρητικούς το Εργατικό Κόμμα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη βουλευτική έδρα στο Uxbridge and South Ruislip του δυτικού Λονδίνου που μέχρι πρότινος κατείχε ο πρώην Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διεκδικεί από τους Συντηρητικούς το Εργατικό Κόμμα της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για μία από τις τρεις περιφέρειες στις οποίες διενεργούνται σήμερα εμβόλιμες εκλογές. Σε όλες τις περιπτώσεις οι εκλογές προκλήθηκαν από την παραίτηση Συντηρητικών βουλευτών.

Ο κ. Τζόνσον είχε εκλεγεί με σχετικά ασθενή πλειοψηφία 7.210 ψήφων στις εκλογές του 2019, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Εργατικοί έχουν σοβαρές αξιώσεις για την έδρα.

Ο στενός σύμμαχος του κ. Τζόνσον Νάιτζελ Άνταμς εγκατέλειψε την έδρα του στο Selby and Ainsty στο βόρειο Γιόρκσιρ, παρά τη νίκη του το 2019 με περισσότερες από 20.000 ψήφους διαφορά έναντι των δεύτερων Εργατικών.

Παραίτηση υπέβαλε και ο βουλευτής Ντέιβιντ Γουορμπάρτον στην περιφέρεια Somerton and Frome του Σόμερσετ, έχοντας εκλεγεί με τους Τόρις αλλά όντας ανεξάρτητος βουλευτής από πέρυσι. Στη δεύτερη θέση εκεί το 2019 είχαν καταταγεί οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Οι εκλογικές διαδικασίες αντιμετωπίζονται από τους πολιτικούς σχολιαστές ως κριτήριο για τον πραγματικό βαθμό δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων έναντι της κυβέρνησης των Συντηρητικών, οι οποίοι υπολείπονται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις των Εργατικών.

Οι κάλπες και στις τρεις περιφέρειες θα κλείσουν στις 10 το βράδυ τοπική ώρα και τα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Παρασκευής.

Πηγή: skai.gr