Κλείσιμο

Διεύρυνση εξουσιών για τη βρετανική αστυνομία ενόψει τελετής στέψης του Καρόλου - Δρακόντεια τα μέτρα προστασίας

Η αστυνομική κάλυψη της τελετής έχει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα» και υπολογίζεται ότι συνολικά για το τριήμερο των εορτασμών θα χρησιμοποιηθούν 29.000 αστυνομικοί

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Έκτακτη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη διευρύνει τις εξουσίες της βρετανικής αστυνομίας στο πλαίσιο της επιχείρησης ασφαλείας για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα το Σάββατο.

Διαδηλωτές που θα κλείσουν δρόμους ή θα παρεμποδίσουν την κυκλοφορία σε αεροδρόμια και στο σιδηροδρομικό δίκτυο θα έρχονται αντιμέτωποι με φυλάκιση έως ενός έτους.  Επίσης η αστυνομία θα έχει το δικαίωμα σωματικού ελέγχου οποιουδήποτε θεωρηθεί ύποπτος για πρόκληση διατάραξης.

Διαδηλωτές που θα προσκολλούνται με στιγμιαία κόλλα σε κτίρια ή αντικείμενα θα φυλακίζονται έως και για έξι μήνες.

Εξάλλου, θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων για τον εντοπισμό ατόμων που έχουν απασχολήσει ή απασχολούν τις διωκτικές αρχές.

Τα μέτρα αυτά εκτίθενται σε επιστολή του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών προς διάφορες ακτιβιστικές οργανώσεις.

Η αστυνομική κάλυψη της τελετής έχει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα». Υπολογίζεται ότι συνολικά για το τριήμερο των εορτασμών θα χρησιμοποιηθούν 29.000 αστυνομικοί. Μόνο την ημέρα της στέψης σε υπηρεσία θα είναι 11.500, σε αυτό που η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου περιγράφει ως «τη μεγαλύτερη μονοήμερη αστυνομική κινητοποίηση εδώ και δεκαετίες» στη χώρα.

Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται ελεύθεροι σκοπευτές που θα έχουν ακροβολιστεί στις οροφές κτιρίων και πολλοί αστυνομικοί με πολιτική περιβολή ανάμεσα στο πλήθος. Επίσης κατά τη διάρκεια του τελετουργικού το Σάββατο θα είναι κλειστός ο χώρος εναέριας κυκλοφορίας πάνω από το Λονδίνο.

Οι αρχές ασφαλείας δοκίμασαν τα αντανακλαστικά τους με τη σύλληψη το βράδυ του Σαββάτου άνδρα που πέταξε αντικείμενα στον προαύλιο χώρο του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Η επιχείρηση αποσκοπεί στην αποτροπή κάποιου τρομοκρατικού χτυπήματος και οποιασδήποτε απόπειρας κατά μελών της βασιλικής οικογένειας από υπόπτους που παρακολουθούνται από την ειδική μονάδα του Κέντρου Αποτίμησης Απειλών λόγω Εμμονής με τη μοναρχία.

Επιπλέον, ωστόσο, η επιχείρηση εστιάζει και στην αποτροπή επεισοδίων από δύο άλλες συγκεκριμένες ομάδες διαδηλωτών, τα μέλη της αντιμοναρχικής οργάνωσης Republic και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Just Stop Oil.

Οι πρώτοι αναμένεται να συγκεντρώσουν περί τα 1.600 άτομα στην πλατεία Τραφάλγκαρ με συνθήματα υπέρ της κατάλυσης της μοναρχίας, σε μία όμως ειρηνική διαμαρτυρία.

Όσο αφορά τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει υπάρξει σκέψη να προκαλέσουν αναστάτωση τρομάζοντας τα άλογα που θα συμμετέχουν στην πομπή, με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Ενισχυμένη θα είναι η ασφάλεια γύρω από το Αβαείο του Γουέστμινστερ όχι μόνο για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τους Βρετανούς επισήμους και τους περίπου εκατό ηγέτες κρατών, αλλά και λόγω της παρουσίας των ανυπολόγιστης αξίας πετραδιών που κοσμούν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας που θα χρησιμοποιηθούν στην τελετή. Τα σύμβολα και τα κοσμήματα αυτά θα μεταφερθούν από τον υψίστης ασφαλείας Πύργο του Λονδίνου.

Πηγή: skai.gr