Βρετανία: Δεν παραιτείται ο Υπουργός Οικονομικών παρά το «χάος» στις χρηματαγορές

Η λίρα υποχώρησε χθες σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ενώ το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στα ύψη

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουάρτενγκ δεν παραιτείται και δεν θα υπάρξει ανατροπή στην οικονομική πολιτική που εξήγγειλε, ανέφερε σήμερα μια πηγή του υπουργείου, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του Sky News, Μπεθ Ρίγκμπι.

Οι φοροαπαλλαγές που ανακοίνωσε ο Κουάρτενγκ την περασμένη εβδομάδα, μαζί με το σχέδιο επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας, που θα χρηματοδοτηθούν όλα από τον τεράστιο δανεισμό του κράτους, πυροδότησαν χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η λίρα υποχώρησε χθες σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ενώ το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στα ύψη.

Η εφημερίδα Guardian ανέφερε πάντως και αυτή ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας στηρίζει τον Κουάρτενγκ, παρά τις πιέσεις που δέχεται ο υπουργός να παραιτηθεί.

Ο Άντριου Γκριφιθ, υπουργός που είναι αρμόδιος για τον χρηματοοικονομικό τομέα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για την αναταραχή στις αγορές. Όταν ρωτήθηκε αν αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα συμβαίνουν, απάντησε: «Όχι, γνωρίζουμε και οι δύο ότι βλέπουμε τις επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία να πέφτουν σε πράγματα όπως το κόστος της ενέργειας (…) Και αυτό επηρεάζει όλες τις μεγάλες οικονομίες και σε κάθε μεγάλη οικονομία βλέπετε τα επιτόκια να αυξάνονται επίσης», είπε. Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να τροποποιήσει κάποιο από τα σχέδια που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, απάντησε ότι «πιστεύουμε ότι είναι τα σωστά γιατί αυτά τα σχέδια καθιστούν ανταγωνιστική την οικονομία μας».

Νωρίτερα σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας προσπάθησε να κατευνάσει την καταιγίδα που έχει ξεσπάσει στη βρετανική αγορά ομολόγων, ανακοινώνοντας ότι θα αγοράσει όσο κρατικό χρέος χρειάζεται για να αποκαταστήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι διατηρεί τον στόχο της για μείωση των ομολόγων ύψους 838 δισεκ. λιρών που διακρατά κατά 80 δισ. λίρες την επόμενη χρονιά, αλλά θα αναβάλει την έναρξη των πωλήσεων –που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα– λόγω των συνθηκών στην αγορά. Λίγο νωρίτερα, οι αποδόσεις των 30ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων είχαν αυξηθεί πάνω από το 5% για πρώτη φορά από το 2002. Μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, οι αποδόσεις των 30ετών τίτλων σημείωσαν πτώση άνω των 50 μονάδων βάσης.

Ο Κουάρτενγκ είχε συνάντηση με στελέχη επενδυτικών τραπεζών, στα οποία δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία και ότι ο ίδιος εργάζεται στενά με την Τράπεζα της Αγγλίας και τους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τον προϋπολογισμό, ενόψει της παρουσίασης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου του, στις 23 Νοεμβρίου.

Στη συνάντηση αυτή μετείχαν στελέχη μεγάλων τραπεζών, όπως της JPMorgan και της Bank of America. Ένας από τους συμμετέχοντες, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι «υπήρχε πολλή νευρικότητα στην αίθουσα» και ότι ο Κουάρτενγκ τους είπε ότι θέλει να διατηρηθούν υψηλά πρότυπα ενώ ταυτόχρονα θα προχωρά η αποκανονιστικοποίηση. «Θέλει τον τέλειο κόσμο. Είναι κάπως ανησυχητικό», σχολίασε.

Μια άλλη πηγή είπε ότι ο Κουάρτενγκ ρώτησε τους παρευρισκόμενους τι θα μπορούσε να γίνει για να ηρεμήσουν οι αγορές.

Ο υπουργός φαίνεται ότι μεταφέρει το πρόβλημα στην πλευρά των τραπεζιτών, σχολίασε ένας άλλος, προσθέτοντας ότι τα στελέχη είπαν στον Κουάρτενγκ ότι είναι «πολύ μακρινή» η ημερομηνία της 23ης Νοεμβρίου.

Παρόντα στη συνάντηση ήταν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη των Citi, UBS και Deutsche Bank, καθώς και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Μια άλλη πηγή είπε ότι ο υπουργός επανέλαβε την άποψή του ότι η ισχυρή βρετανική οικονομία εξαρτάται πάντα από τον ισχυρό τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όμως δεν παρουσίασε νέες προτάσεις ή ιδέες. «Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό δέντρο εκεί έξω. Δεν είπε, θα κάνουμε αυτό ή εκείνο. Η συμβουλή μου προς αυτόν ήταν να μην πανικοβάλλεται, να συνεχίσει να λέει στην αγορά τι κάνει, δεν θέλουμε άτακτες αγορές», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ