«Σαρώνει» ο τυφώνας Ίαν τη Φλόριντα: Πόλη-φάντασμα η Τάμπα - Δείτε live

Άνεμοι 250 χλμ. την ώρα σαρώνουν τη νοτιοδυτική ακτή της αμερικανικής πολιτείας- Άδειασαν οι δρόμοι - Πλημμύρισε το Fort Myers

Ένας ιστορικών διαστάσεων τυφώνας για τα δεδομένα της Φλόριντα, σαρώνει την νοτιοδυτική ακτή της αμερικανικής πολιτείας.

Ο τυφώνας Ίαν έφτασε κοντά στο νησί Κάγιο Κόστα ως ισχυρή καταιγίδα κατηγορίας 4. 

Όπως μεταδίδει το CNN, εκδόθηκε προειδοποίηση για ακραίους ανέμους καθώς πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες που έπληξαν την πολιτεία.


"Σε ορισμένες περιοχές, πιστεύουμε ότι έχει φτάσει τα 12 πόδια. Πιθανότατα το κύμα καταιγίδας κορυφώθηκε και θα είναι μικρότερο τις επόμενες ώρες", δήλωσε ο κυβερνήτης Ron DeSantis.

Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στο σκοτάδι στη Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, ενώ όπως έγινε γνωστό 26 πολιτείες στέλνουν βοήθεια στη Φλόριντα

Νωρίς το απόγευμα ο τυφώνας είχε αναβαθμιστεί σε «κατηγορία 5», την υψηλότερη που υπάρχει, οι δρόμοι της πόλης Τάμπα έχουν αδειάσει εντελώς, καθώς οι άνεμοι ενισχύθηκαν και κινούνταν με περίπου 250 χλμ την ώρα.

Οι μετεωρολόγοι πάντως είχαν προβλέψει ότι ο τυφώνας θα αποδυναμωθεί όταν φτάσει στην ξηρά και αναμένουν ότι θα πλήξει την κομητεία Σάρλος, στα βόρεια του Φορτ Μάιερς.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό 23 μεταναστών που αγνοούνται αφού το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στα ανοιχτά της Φλόριντας, όπου πλησιάζει ο ισχυρός κυκλώνας Ιάν.

«Τέσσερις Κουβανοί μετανάστες κολύμπησαν μέχρι την όχθη αφού το πλοιάριο βυθίστηκε λόγω της κακοκαιρίας. Η ακτοφυλακή ξεκίνησε έρευνα για τη διάσωση 23 προσώπων» ανέφερε στο Twitter ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας του Μαϊάμι, Γουόλτερ Σλόσαρ.

Πολλές επιχειρήσεις στη Φλόριντα έχουν κλείσει και οι αξιωματούχοι διέταξαν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν.

Ο τυφώνας έχει φτάσει ήδη στο Fort Myers της Φλόριντα, αποκαλύπτοντας την καταστροφική του δύναμη. Ολόκληρες περιοχές έχουν ήδη μετατραπεί σε λίμνες, με το νερό να φτάνει έως το μέσο των σπιτιών.

Τυφώνας

Φράγματα μέσα στην πόλη 

Oι τοπικές αρχές και οι πολίτες έλαβαν όποια μέτρα προστασίας είναι δυνατό για να περιορίσουν την καταστροφή από την ορμή του τυφώνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τοποθετήθηκαν αυτοσχέδια αντιπλημμυρικά φράγματα γύρω από το γενικό νοσοκομείο της Τάμπα και παράλληλα οι καταστηματάρχες σφράγιασαν με ξύλινες πλάκες τα μαγαζιά τους.

Κυκλώνας

ΕΜΥ

Δραματικές εκκλήσεις από τον τοπικό κυβερνήτη

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι ο πυρήνας του τυφώνα θα έχει κινηθεί πάνω από την κεντρική Φλόριντα μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.

Nωρίτερα ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις τόνισε ότι δεν είναι πλέον δυνατή η ασφαλής εκκένωση και πρέπει όλοι να προετοιμαστούν για αυτήν τη σφοδρή καταιγίδα.

«Πρόκειται για μια μεγάλη, μεγάλη καταιγίδα… Αυτή θα είναι μια άσχημη, άσχημη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι αργά την Πέμπτη.

Κι άλλες πολιτείες υπό τον κίνδυνο καταστροφών

Η Φλόριντα δεν ήταν η μόνη πολιτεία που βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα, με κίνδυνο για «σημαντικές πλημμύρες να εξαπλώνονται στη ΝΑ Τζόρτζια και την παράκτια Νότια Καρολίνα», προβλέπει το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ κήρυξε προληπτικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάζοντας 500 στρατιώτες της Εθνοφρουράς σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.

Florida

Πηγή: skai.gr