Αύξηση των νοικοκυριών στη Βρετανία που έχουν μειώσει κατανάλωση ενέργειας και δαπάνες για αναγκαία είδη

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, τo 52% των βρετανικών νοικοκυριών δηλώνουν πως χρησιμοποιούν πλέον λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο για τις οικιακές τους ανάγκες.

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Τις επιπτώσεις του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης στη Βρετανία αποκαλύπτουν νέα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).

To 52% των βρετανικών νοικοκυριών δηλώνουν πως χρησιμοποιούν πλέον λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο για τις οικιακές τους ανάγκες.

Η αύξηση του κόστους οικιακής κατανάλωσης ενέργειας που σημειώθηκε τον Απρίλιο στο Ην. Βασίλειο ήταν της τάξης του 54%, μετά από την απόφαση αύξησης του πλαφόν χρεώσεων για μια τυπική κατανάλωση ενέργειας σε ένα μέσο νοικοκυριό στις 1.971 λίρες το χρόνο (2.316 ευρώ).

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης πως το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν περιορίσει τις δαπάνες για τρόφιμα και βασικά είδη έχει ανεβεί σε 41% από 36% μέσα σε δύο εβδομάδες.

Η νέα δημοσκόπηση για το ONS διεξήχθη στο διάστημα 25 Μαΐου - 5 Ιουνίου, δηλαδή μετά από την ανακοίνωση για άνοδο του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 9%, που συνιστά υψηλό 40 ετών.

Στην ίδια έρευνα το 77% των ενηλίκων δηλώνουν πολύ ή κάπως ανήσυχοι για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, με το 68% να δηλώνουν πως αντιλαμβάνονται πλέον στην καθημερινότητα τα κόστη να έχουν αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, για ακόμα μία ημέρα η τιμή της βενζίνης και του ντίζελ καταγράφει ιστορικό υψηλό. Η μέση τιμή της αμόλυβδης έφτασε τις 183,16 πένες το λίτρο (λίγο πάνω από 2,15 ευρώ) και του ντίζελ τις 188,82 πένες (σχεδόν 2,22 ευρώ).

Αυτό σημαίνει ότι σε μία εβδομάδα η μέση τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά επτά πένες (8,2 λεπτά του ευρώ) και του ντίζελ κατά τέσσερις πένες (4,7 λεπτά του ευρώ) το λίτρο.

Εν τω μεταξύ, έρευνα για την επενδυτική πλατφόρμα Saxo Markets αποκαλύπτει πώς η ακρίβεια αλλάζει τις καταναλωτικές και καθημερινές συνήθειες των Βρετανών.

Το 40% των 2.013 ερωτηθέντων λένε πως έχουν σταματήσει να αγοράζουν takeaway γεύματα, το 33% ότι έχουν σταματήσει να αγοράζουν καινούρια ρούχα και ίδιο ποσοστό πως έχουν σταματήσει να πηγαίνουν σε παμπ και εστιατόρια, ενώ το 19% παραδέχονται ότι έχει χρειαστεί να κόψουν κάποιο από τα γεύματα της ημέρας.

Επίσης, το 36% λένε ότι έχουν κλείσει τη θέρμανση στο σπίτι, το 13% ότι έχουν ακυρώσει διακοπές, το 28% πως έχουν τραβήξει χρήματα από αποταμιεύσεις, το 18% ότι έχουν πουλήσει προσωπικά αντικείμενα, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 8% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι έχουν σταματήσει να κάνουν ντους για να γλιτώσουν χρήματα.

Σχεδόν ένας στους τρεις από τους ερωτηθέντες (29%) που υπάγονται στην κατηγορία των χαμηλότερων εισοδημάτων δηλώνουν πως το αυξημένο κόστος διαβίωσης τους έχει επηρεάσει «εξαιρετικά πολύ», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην κατηγορία των υψηλότερο εισοδημάτων είναι 9%.

Πηγή: skai.gr