Χωρίς ασθενοφόρα η Βρετανία - «Αποφύγετε ριψοκίνδυνες δραστηριότητες» λέει η κυβέρνηση στους πολίτες

Απεργία πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, τα πληρώματα ασθενοφόρων, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση του κλάδου εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ανησυχία για την επάρκεια των υπηρεσιών προς τους πολίτες εκφράζουν στη Βρετανία οι ιθύνοντες του εθνικού συστήματος υγείας NHS λόγω της απεργίας που πραγματοποιούν την Τετάρτη τα πληρώματα ασθενοφόρων, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση του κλάδου εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Πολλές κατά τόπους διοικήσεις νοσοκομείων και υπηρεσιών ασθενοφόρων έχουν κηρύξει «κρίσιμα περιστατικά» λόγω της «συνεχούς και πρωτοφανούς» πίεσης επί των υπηρεσιών. Η κίνηση αυτή επιτρέπει την απόδοση προτεραιότητας στους πιο σοβαρά ασθενούντες ή τραυματίες.

Περίπου 600 μέλη των ενόπλων δυνάμεων εκπαιδεύονταν μέχρι και την Τρίτη ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν την οδήγηση ασθενοφόρων κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Η απεργία στα ασθενοφόρα ακολουθεί την απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού την Τρίτη, τη δεύτερη εντός λίγων ημερών.

Η Συνομοσπονδία NHS που εκπροσωπεί τους παρόχους υπηρεσιών προς τα δημόσια νοσοκομεία ανέφερε σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ότι τα νοσηλευτήρια δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των ασθενών.

Οι επικεφαλής του NHS ζητούν από τους πολίτες «να πίνουν υπευθύνως» ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

Ο δε Υφυπουργός Υγείας Γουίλ Κουίνς προέτρεψε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε «ριψοκίνδυνη» δραστηριότητα. Ως ριψοκίνδυνες δραστηριότητες ανέφερε ενδεικτικά το τρέξιμο πάνω σε παγωμένες επιφάνειες και τα σπορ επαφής.

Ο κ. Κουίνς δήλωσε επίσης ότι «είναι σημαντικό οι πολίτες να μην καλούν για ασθενοφόρο αν η κατάστασή τους δεν απειλεί τη ζωή τους».

Ο διευθυντής του NHS σερ Στίβεν Πάουις είπε πως το σύστημα υγείας «αναμφίβολα τελεί ήδη υπό ακραία πίεση», καλώντας το κοινό να χρησιμοποιεί τις υγειονομικές υπηρεσίες «με σύνεση». Όπως εξήγησε, αν κάποιος καλέσει ασθενοφόρο χωρίς να είναι στην κυριολεξία για ζήτημα ζωής ή θανάτου, ίσως χρειαστεί να περιμένει περισσότερο από το συνηθισμένο.

Η ανησυχία αυτή έρχεται ενώ ήδη οι χρόνοι απόκρισης των ασθενοφόρων υπολείπονται σημαντικά των στόχων.

Την Τρίτη έγινε γνωστή η περίπτωση της 93χρονης Ελίζαμπεθ Ντέιβις η οποία χρειάστηκε να περιμένει 25 ώρες για ασθενοφόρο στο σπίτι της στο Μπανγκόρ της Ουαλίας υπό αφόρητους πόνους έχοντας σπάσει το γοφό της μετά από πέσιμο. Όταν έφτασε στο τοπικό νοσοκομείο χρειάστηκε να περιμένει ακόμα 12 ώρες πριν ολοκληρωθεί η εισαγωγή της.

Στην απεργία που αφορά την Αγγλία και την Ουαλία κατέρχονται οι οδηγοί ασθενοφόρων, το παραϊατρικό προσωπικό που απαρτίζει το πλήρωμα, οι εργαζόμενοι στο κέντρο ελέγχου της υπηρεσίας και τεχνικό προσωπικό.

Την απεργία συντονίζουν τρία συνδικάτα που εκπροσωπούν τις διάφορες ειδικότητες της υπηρεσίας ασθενοφόρων με αίτημα μεγαλύτερες αυξήσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει αυξήσεις της τάξης του 4% με τον πληθωρισμό κοντά στο 11%.

Το Υπουργείο Υγείας λέει ότι το 4% των αυξήσεων ήταν η σύσταση ανεξάρτητου φορέα για τις απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο, ωστόσο τα συνδικάτα αντιτείνουν ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από τη σύσταση αυτή και έχει την ευχέρεια να προσφέρει υψηλότερες αυξήσεις.

Εμφανιζόμενος ενώπιον της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής την Τρίτη ο κ. Σούνακ απέρριψε την πιθανότητα μεγαλύτερων αυξήσεων λόγω φόβων για περαιτέρω υποδαύλιση των πληθωριστικών πιέσεων. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατό, διότι αν κάνουμε λάθος και ακόμα αντιμετωπίζουμε υψηλό πληθωρισμό σε ένα χρόνο, αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr